Javier Baez (links) en Kris Bryant vieren de 1-0 zege op de Giants
Javier Baez (links) en Kris Bryant vieren de 1-0 zege op de Giants - © ANP

Cubs winnen van Giants, Jansen belangrijk voor Dodgers

8 oktober 2016
Chicago Cubs heeft de eerste wedstrijd in de MLB play-offs tegen San Francisco Giants nipt met 1-0 gewonnen.

De thuisploeg mocht Javier Baez daarvoor bedanken. In de achtste inning sloeg hij een fastball van pitcher Johnny Cueto van de Giants over het hek. Dat betekende een homerun voor de Cubs en de wedstrijd werd vervolgens in de negende inning beslist door closer Aroldis Chapman.

Een hoogtepunt was ook zeker de vangbal van Gorkys Hernandez. De buitenvelder van de Giants ving in de derde inning op geweldige wijze een verre bal van David Ross. De slag van de Cubs-catcher zweefde richting de muur, maar een goed getimede sliding van Hernandez maakte een einde aan Ross' run.

Hoofdrollen
Naast Hernandez en Baez eisten ook de pitchers een hoofdrol voor zich op. Cueto en Cubs-werper Jon Lester gooiden samen 21 (!) man naar de bank. Lester liet slechts vijf slagen toe en gooide vijf man uit met drie strikes.

De ploeg uit Chicago nam door de zege een 1-0 voorsprong in de best of five-series. De score was geen onbekende voor beide teams; in september werden alle ontmoetingen tussen de Cubs en de Giants beslist door één run.

Chicago won de World Series voor het laatst in 1908 en deed voor het laatst mee aan het prestigieuze naseizoen in 1945. De beste ploeg uit het afgelopen seizoen (103 zeges, een record) is er dus veel aan gelegen om nu eindelijk weer eens succes te boeken.

Zaterdagavond staat het tweede duel tussen de Cubs en Giants op het programma. Opnieuw is Wrigley Field, de thuisbasis van de Cubs, het decor.

Jansen
Mede dankzij de Nederlandse pitcher Kenley Jansen won Los Angeles Dodgers met 4-3 van Washington Nationals in de MLB play-offs.

De Dodgers liepen uit naar een gemakkelijke voorsprong van 4-0, maar in inning drie kwamen de Nationals akelig dicht in de buurt: 4-3.

Jansen mocht vervolgens op de heuvel verschijnen om pitcher Clayton Kershaw af te lossen. De closer maakte geen fout en ondanks grote druk van Washington, dat voortdurend lopers in scoringspositie had, zorgde Jansen ervoor dat de 4-3 voorsprong stand hield.

Met vijf uitballen, waarvan drie strike outs, deed hij zijn werk uitstekend. (FOX Sports)