Sven Kramer
Sven Kramer - © Pro Shots

Dreigende schaatsstaking van de baan

27 oktober 2016
De dreiging van een unieke staking in de top van de Nederlandse schaatswereld is verdwenen.

De schaatsbond (KNSB) bereikte na slepende onderhandelingen met de 'stakeholders' (atleten, merkenteams en gewesten) eindelijk een langverwacht akkoord over de verdeling van de bezuinigingen en het toekomstige beleid.

Daardoor kan het seizoen op de langebaan alsnog volgens plan van start gaan, om te beginnen vrijdag in Groningen met de wedstrijden om de KNSB Cup, die als kwalificatie dienen voor de eerste vier wereldbekers.

Conflict
De KNSB en de drie kernpartijen, verenigd in een convenantgroep, lagen maandenlang overhoop met elkaar. Het hoogoplopende conflict draaide om een aantal zaken: de hoogte van de premiepot voor de schaatsers, het vereiste licentiegeld voor de merkensteams, de vergoeding aan de gewesten voor onder meer talentontwikkeling en de duur van de overeenkomst.

Uiteindelijk lag er woensdagavond dan toch een overeenkomst voor twee jaar waarin alle partijen zich konden vinden.

Financiële afspraken
De ledenraad van de KNSB moet donderdag nog wel goedkeuring aan het akkoord verlenen. In een persbericht meldde de KNSB alleen dat de erkende merkenteams 25.000 euro per ploeg gaan bijdragen aan de talentontwikkeling in de gewesten. Verder deed de schaatsbond geen inhoudelijke mededelingen over de (financiële) afspraken.

Sven Kramer
Boegbeeld Sven Kramer duurde het in de voorbije periode allemaal veel te lang. De Friese grootmeester dreigde vorige maand al met een motie van wantrouwen tegen de KNSB en/of een staking als een akkoord voor het begin van de KNSB Cup zou uitblijven.

Door de haperende onderhandelingen schaarden steeds meer schaatsers zich de afgelopen dagen achter de stakingsplannen van de strijdbare Kramer.

Bezuinigingen
De schaatsbond, die over het vorige boekjaar een verlies leed van circa 2,7 miljoen euro, nam al afscheid van ongeveer 30 procent van het personeel om de begroting (teruggebracht van 16,5 naar 12 miljoen euro in twee jaar) op orde te krijgen.

Met het akkoord tussen de KNSB en de convenantgroep lijkt de goedkeuring van het definitieve budget door de ledenraad donderdag geen probleem meer. (FOX Sports/ANP)