Ireen Wüst.
Ireen Wüst. - © ANP

Ireen Wüst behaalt eerste seizoenszege

29 oktober 2016
Ireen Wüst heeft zaterdag bij de KNSB Cup in Groningen haar eerste zege in het nog zeer prille schaatsseizoen behaald.

De viervoudig olympisch kampioene, vrijdag nog tweede op de 1500 meter achter Jorien ter Mors, schreef bij het openingstoernooi de 3000 meter op haar naam.

Wüst, olympisch titelhouder op deze afstand, zegevierde op het zware ijs in Sportcentrum Kardinge in een tijd van 4.07,65. Daarmee reed ze een dik baanrecord.

Antoinette de Jong pakte zilver met 4.08,69. Carlijn Achtereekte veroverde brons met 4.08,79. Met de top drie verzekerden ook Melissa Wijfje (vierde in 4.10,49) en Marije Joling (vijfde in 4.10,83) zich van een ticket voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden op deze afstand.

Wüst (30) reed vorig jaar bij de KNSB Cup alleen de 1500 meter. Na haar ontoereikende zevende plaats meldde de Brabantse zich af voor de andere afstanden in Enschede.

Val van fiets
Ze was op dat moment fysiek en mentaal niet in staat om goede races te rijden. De intensieve zoektocht naar een hoofdsponsor voor haar nieuwe ploeg en een valpartij met haar fiets tijdens de training vergden te veel van haar.

Nadat Wüst de eerste vier wereldbekers van het seizoen had gemist, kwam ze in de tweede helft van de winter toch nog goed terug.

De voorbereiding op het nieuwe seizoen verliep voor Wüst vrijwel vlekkeloos. De topfitte kopvrouw van Justlease.nl kan zich weer helemaal op het schaatsen richten en dat belooft veel voor de komende winter.

De 'nederlaag' tegen Ter Mors vrijdag (1.58,54 tegen 1.58,94) was geen schande. Haar Twentse rivale is ten slotte olympisch en wereldkampioen op die afstand.

Wüst slaat de derde wereldbeker begin december in Astana in elk geval over. Ze geeft dan de voorkeur aan een korte vakantie in de zon. (ANP)