Marrit Leenstra.
Marrit Leenstra. - © ANP

Leenstra blijft Ter Mors net voor in Groningen

29 oktober 2016
Marrit Leenstra heeft zaterdag bij de KNSB Cup de 500 meter gewonnen.

De 27-jarige Friezin finishte in een tijd van 38,87. Daarmee was ze de favoriete Jorien ter Mors, tweede in 38,91, net de baas.

Anice Das reed de derde tijd (38,94). Floor van den Brandt (vierde in 39,23) en Bo van der Werff (39,32) plaatsten zich eveneens voor de eerste vier wereldbekers.

Ter Mors won vrijdag in Groningen de 1500 meter, met Leenstra op de vierde plek. Ter Mors slaat de eerste twee wereldbekers in China en Japan komende maand over. Ze geeft dan de voorkeur aan twee shorttracktoernooien in Calgary en Salt Lake City.

Daardoor mag Sanneke de Neeling als nummer zes op de 500 meter (39,48) waarschijnlijk als invaller naar Harbin en Nagano.

Nieuwe ploeg
Leenstra was na de opheffing van Team Corendon lange tijd op zoek naar een nieuwe ploeg. Ze sloot zich uiteindelijk aan bij de Italiaanse schaatsselectie en kon daarna ook nog een contract ondertekenen bij een privésponsor tot en met de Winterspelen van 2018.

"De 1000 meter en de 1500 meter blijven voor mij het belangrijkste, maar door het meetrainen met de Italiaanse sprinters beschik ik nu wel over wat meer kracht. Hopelijk kan ik daarvan op mijn favoriete nummers profiteren.

"Deze race op de 500 biedt in elk geval perspectief. Ik sta vooral versteld van mijn opening. Op dit ijs is 10,6 heel snel, dat heb ik nog nooit gereden. Heel raar, maar ik ben er heel blij mee.''

Ter Mors op haar beurt baalde juist van haar eigen start. "Mijn rondje was perfect, maar mijn eerste honderd meter leek nergens op. Dat moet veel beter om de 500 meter te kunnen winnen.'' (ANP)