Het gewraakte moment dat het leven van Steve Bartman voorgoed veranderde
Het gewraakte moment dat het leven van Steve Bartman voorgoed veranderde - © FOXSports.NL

Kan Cubs-paria Bartman eindelijk weer over straat?

2 november 2016
De eerste World Series-zege van Chicago Cubs in 108 jaar zou door elke fan met vreugdetranen worden begroet. Maar niemand zal zo blij zijn als Steve Bartman, de supporter die een paria werd.

Dat de droogte van de Cubs zich inmiddels uitstrekt over meer dan een eeuw is namelijk grotendeels de schuld van Bartman. Althans, als je de overige fans in Chicago moet geloven.

Waar Bartman die status aan te danken heeft? In 2003 stonden de Cubs in de halve finale van de World Series 3-2 voor in de best-of-seven. Met een 3-0 voorsprong in de achtste inning was de eerste World Series-deelname in bijna zestig jaar bijna een feit.

Foutje
En toen gebeurde het. Luis Castillo van tegenstander Florida Marlins sloeg de bal naar het linksveld. Moises Alou leek makkelijk te kunnen vangen, maar voordat de bal in zijn handschoen verdween sloeg een Cubs-fan die voor de neus van Alou weg, in een poging hem te vangen. Steve Bartman.

Alou schold hem de huid vol, maar er leek nog steeds weinig aan de hand. Totdat het noodlot toesloeg. De Marlins scoorden vier keer in de laatste inning, keerden de wedstrijd op z’n kop en wonnen een dag later ook nog de beslissingswedstrijd.

Bevroren
Bartman zat als bevroren in zijn stoel, terwijl de regie hem genadeloos in beeld nam, tussen herhalingen van het incident door. Bartman verliet Wrigley Field uiteindelijk onder begeleiding van beveiliging, terwijl hij werd uitgescholden en bekogeld met vuilnis en bier. 

Minuten na de wedstrijd verschenen zijn naam en adres op online fora. De politie posteerde niet minder dan zes patrouillewagens rondom Bartmans huis om hem en zijn familie te beschermen. Rod Blagojevich, toenmalig gouverneur van Illinois, suggereerde dat Bartman beter in getuigenbescherming kon gaan.

Bedreigd
Tot op de dag van vandaag ontvangt de ongelukkige Bartman, nog altijd woonachtig en werkzaam in Chicago, dreigementen. Hopelijk komt met een zege van de Cubs in de allesbeslissende zevende wedstrijd ook daar een einde aan. (FOX Sports)

De allesbeslissende clash tussen Cleveland Indians en Chicago Cubs zie je in de nacht van woensdag op donderdag om 00:45 uur LIVE op FOX Sports 2 en 4.