Ghirmay Ghebreslassie
Ghirmay Ghebreslassie - © ANP

Ghebreslassie klasse apart in New York

6 november 2016
De Eritrese hardloper Ghirmay Ghebreslassie heeft zijn status als topper op de marathon zondag bevestigd met de winst in de marathon van New York.

De pas twintigjarige atleet, die vorig jaar verraste met de wereldtitel in Peking, arriveerde solo aan de finish in Central Park in een tijd van 2.07.51. Hij had een dikke minuut voorsprong op de nummer twee, de Keniaan Lucas Rotich, die finishte in 2.08.53.

Bij de vrouwen was Mary Keitany een klasse apart. De 34-jarige Keniaanse rondde een lange solo af in 2.24.26. Ze won de beroemde marathon in de Big Apple voor de derde keer op rij. Haar landgenote Sally Kipyego kwam als tweede aan in 2.28.01, op ruim drieënhalve minuut.

Ton aan dollars
De Ethiopiër Lelisa Desisa leidde het eliteveld halverwege. De tweevoudig winnaar van de marathon van Boston kwam door in 1.04.24, waarmee het parcoursrecord van 2.05.06 al een moeilijke opgave werd, laat staan een mondiale toptijd.

Toen Ghebreslassie kort na het 21,1 kilometerpunt versnelde, konden alleen Rotich en Desisa mee. De Keniaan Stanley Biwott, winnaar van vorig jaar, was toen al met een blessure uitgestapt. De jonge Eritreeër zette na ruim dertig kilometer nogmaals aan en wist nu wel zijn twee overgebleven concurrenten af te schudden. Ghebreslassie verdiende 100.000 dollar met zijn triomf.

Keitany koos voor een eenzame race. Ze nam al na een kleine vijftien kilometer afstand van de rest van de vrouwen en vergrootte allengs haar voorsprong. Ook zij nam een ton meer naar huis. (FOX Sports/ANP)