Suzanne Schulting (links)
Suzanne Schulting (links) - © ANP

Fraaie oogst voor shorttrackers

7 november 2016
De Nederlandse shorttrackers hebben zondag bij wereldbekerwedstrijden in Calgary zowel bij de mannen als de vrouwen zilver gepakt op het onderdeel relay.

De mannelijke aflossingsploeg, bestaande uit Dennis Visser, Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt, verloor nipt van Hongarije. Het brons was voor de ploeg van Zuid-Korea.

Bij de vrouwen waren de Zuid-Koreaansen het best in een wereldrecord: 4.05,350. Nederland, met Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en Lara van Ruijven bleef daar net achter.

Hun 4.06,237 was goed voor zilver en een Nederlands record, dat in Calgary al twee keer scherper was gesteld. De Hongaarse vrouwen pakten het brons.

Geslaagd openingsweekeinde
Met in totaal zeven medailles was het een bijzonder geslaagd openingsweekeinde van de wereldbeker voor het Nederlandse team. Bondscoach Jeroen Otter zag zijn schaatsers nooit eerder met die buit naar huis gaan.

Knegt had zaterdag de 1500 meter gewonnen en voegde daar zondag, ondanks een val in de slotronde, een bronzen plak op de 500 meter aan toe. Schulting pakte zaterdag brons op de 1500 meter en deed dat een dag later op de 1000 meter.

Van Kerkhof schaatste zondag naar het brons op de 500 meter, dat was haar eerste wereldbekermedaille op een individueel nummer. Ze klokte 43,000 in de finale en bleef net boven het Nederlands record dat Jorien ter Mors op vrijdag in de heats aanscherpte tot 42,953. (ANP)