Nao Kodaira
Nao Kodaira - © Pro Shots

Kodaira wint eerste wereldbeker, Nederlanders stellen teleur

11 november 2016
De Japanse Nao Kodaira heeft vrijdag tijdens de eerste wereldbeker in Harbin de 500 meter op haar naam geschreven.

De voormalige vertrouweling van oud-schaatsster Marianne Timmer finishte in een tijd van 38,00 seconden. Het was haar tweede wereldbekerzege op deze afstand.

Haar landgenote Maki Tsuji eindigde in China als tweede (38,17), gevolgd door de Chinese Jing Yu (38,18) op de derde plaats.

Nederlanders
De Nederlandse schaatssters vervulden op deze eerste afstand een bijrol. Marrit Leenstra eindigde in 38,99 als elfde.

Floor van den Brandt (vijftiende in 39,35), Anice Das (zestiende in 39,54) en Bo van der Werff (zeventiende in 39,78) stelden eveneens teleur.

Olympisch- en wereldkampioene Lee Sang-hwa uit Zuid-Korea kwam met een tijd van 38,47 seconden niet verder dan de zesde plek.

Later op vrijdag staan in Harbin nog de 5000 meter (mannen) en de 3000 meter (vrouwen) op het programma.

Afwezig
Jorien ter Mors ontbreekt in China. De tweevoudige wereldkampioene (1000 en 1500 meter) neemt dit weekeinde deel aan de wereldbeker shorttrack in Salt Lake City.

Ook de Amerikaanse topper Brittany Bowe is afwezig in Harbin. De wereldkampioene op de sprintvierkamp is nog niet helemaal fit nadat ze tijdens een training een hersenschudding had opgelopen.

Sanneke de Neeling, Nederlands kampioene op de sprintvierkamp, kwam vrijdag in de B-groep niet verder dan de zevende tijd (39,77). (ANP)