Sven Kramer
Sven Kramer - © ANP

Goud voor mannen- en vrouwenploeg achtervolging

19 november 2016
In navolging van de vrouwenploeg heeft ook het Nederlands mannenteam zaterdag in Nagano de tweede wereldbekerwedstrijd op de achtervolging gewonnen.

Het drietal van Oranje zegevierde in een tijd van 3.42,65. Het zilver was op ruime afstand voor Zuid-Korea (3.44,38), het brons ging naar Nieuw-Zeeland (3.45,03).

De Nederlandse ploeg van bondscoach Geert Kuiper bestond uit Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Douwe de Vries. Deze drie schaatsers eindigden vrijdag in die volgorde ook op het podium van de 5000 meter.

Nederland won vorig weekeinde tijdens de eerste wereldbeker in China eveneens goud op de achtervolging. Patrick Roest nam toen nog de plaats in van Bergsma. Het mannenteam van Oranje is op dit onderdeel olympisch en wereldkampioen.

Vrouwen geven goede voorbeeld
Eerder op de dag hadden de vrouwen – zonder Ireen Wüst – met een gouden plak het goede voorbeeld gegeven. Op de olympische baan van Nagano 1998 zegevierde het drietal van Oranje in een tijd 2.58,69.

Japan eindigde voor eigen publiek op ruim een seconde op de tweede plaats (2.59,74). Het brons was voor Rusland met een tijd van 3.02,80.

De ploeg van bondscoach Geert Kuiper bestond uit Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Marije Joling. De laatste verving Wüst, die eerder op de dag als zesde was geëindigd op de 1000 meter. De viervoudig olympisch kampioene moet zichzelf wegens nekklachten nog een beetje in acht nemen in Japan.

De Nederlandse vrouwenploeg is op dit onderdeel olympisch en wereldkampioen. Bij de eerste wereldbeker vorig weekeinde in China zegevierde Oranje eveneens, toen nog wel met Wüst in de gelederen.

Teamsprint
Op de teamsprint eindigden de Nederlandse vrouwen op de derde plaats. Het drietal van Oranje kwam in de afvalrace over drie ronden tot een tijd van 1.29,78. Japan reed voor eigen publiek de beste tijd (1.27,78), gevolgd door Rusland (1.28,58).

Namens Nederland verschenen Floor van den Brandt, Bo van der Werff en Sanneke de Neeling in de baan.

Op dit relatief nieuwe onderdeel deden in Nagano slechts vier teams mee. Nederland moest vorig seizoen als nummer twee de wereldbeker aan China laten.

De Nederlandse mannenploeg moest genoegen nemen met de vijfde plaats op de teamsprint. Het drietal van Oranje, bestaande uit Ronald Mulder, Kai Verbij en Lucas van Alphen, eindigde na drie ronden in een tijd van 1.22,18.

Canada eindigde als eerste (1.20,52), gevolgd door Duitsland (1.21,27) en Japan (1.21,53). (FOX Sports/ANP)