Andy Murray
Andy Murray - © Pro Shots

Sublieme Murray blijft nummer één van de wereld

20 november 2016
Andy Murray heeft in Londen de ATP World Tour Finals op zijn naam geschreven door in twee sets van Novak Djokovic te winnen: 6-3, 6-4. Maar belangrijker, de Schot sluit daardoor het jaar 2016 af als nummer één van de wereld.

Murray is sinds 5 november de leider van de wereldranglijst, nadat hij in Parijs de finale van het Masterstoernooi bereikte. Djokovic, die sinds juli 2014 onafgebroken op de eerste plaats had gestaan, verloor in de Franse hoofdstad in de kwartfinales. In Londen had hij nog één kans om de verspeelde positie aan de top terug te winnen.

Fit?
Vooraf was er maar één vraag: hoe fit is Murray? De nummer één van de wereld had bijna tien uur nodig om de finale te bereiken, met als hoogtepunt de halve finale van zaterdag tegen Milos Raonic, die dik drieënhalf uur duurde.

Murray moest een beetje op gang komen. In de eerste game sloeg hij twee dubbele fouten, maar de Schot overleefde de lastige openingsfase.

Daarna kreeg Murray de overhand in de wedstrijd. Op 3-2 verspeelde hij twee breakpunten, maar twee games later was het wel raak. Murray sloeg op z’n derde breekkans toe en serveerde de set vervolgens succesvol uit.

Murray's jaar
In het tweede bedrijf stootte Murray door. De openingsgame van de set duurde elf minuten, maar de Schot brak direct de service van Djokovic. Het verschil was daarmee gemaakt.

Murray liep uit naar een 4-1 voorsprong, werd nog gebroken maar serveerde de wedstrijd op 5-4 knap uit.

Djokovic wilde voor de vijfde keer in zijn loopbaan het seizoen afsluiten als nummer één van de wereld. Iets wat alleen Pete Sampras, Jimmy Connors en Roger Federer lukte in de geschiedenis. Die eer werd hem niet gegund door Murray, die na Wimbledon en olympisch goud met de winst in de O2 Arena opnieuw liet zien dat 2016 zijn jaar was. (FOX Sports)