Als het aan de organisatie van wielerploegen ligt, wordt het Christopher Froome een stuk lastiger gemaakt
Als het aan de organisatie van wielerploegen ligt, wordt het Christopher Froome een stuk lastiger gemaakt - © Pro Shots

Ploegen gekortwiekt om spanning en veiligheid te vergroten

25 november 2016
De ploegen in de grote wielerrondes bestaan vanaf volgend jaar niet meer uit negen renners, maar uit acht.

De organisatoren van de belangrijkste koersen, verenigd in de AIOCC, hebben dat vrijdag besloten op hun jaarvergadering in Parijs.

Met het terugbrengen van het aantal renners per team hopen de koersdirecties de veiligheid én de spanning te vergroten. Ploegen kunnen zo minder makkelijk een koers domineren, iets wat het machtige Team Sky de afgelopen jaren vaak deed in de Tour de France.

In de drie grootste etappekoersen, in Italië (Giro), Frankrijk (Tour) en Spanje (Vuelta), bestaan de ploegen vanaf komend jaar uit acht renners.Dat betekent dat het peloton flink wordt ingekrompen, in de Tour bijvoorbeeld van 198 naar 176 deelnemende renners.

Voor de andere wedstrijden, zoals de voorjaarsklassiekers, mogen de teams nog maar zeven in plaats van acht coureurs opstellen. Het aantal teams dat wordt toegelaten tot de koersen blijft wel hetzelfde.

'Niet willen horen'
Het idee om de ploegen kleiner te maken, zingt al langer rond in de wielerwereld. Een kleiner peloton zou tot minder ongelukken moeten leiden.

Directeur Christian Prudhomme zei afgelopen zomer bij de laatste editie van de Franse wielerkoers al dat hij toe wil naar minder renners per ploeg. "De grote teams zullen het wel niet willen horen, maar hopelijk begrijpen ze dat het in het belang van het wielrennen is om de ploegen kleiner te maken'', stelde Prudhomme in juli. Vier maanden later staat die afspraak op papier. (FOX Sports/ANP)