Yvette Broch.
Yvette Broch. - © ANP

Teleurstellende start handbalsters op EK

4 december 2016
De Nederlandse handbalsters zijn het Europees kampioenschap in Zweden met een nederlaag begonnen.

De nummer vier van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ging zondag in Kristiansand verrassend met 30-27 onderuit tegen Duitsland. Oranje nam in de eerste helft een ruime voorsprong (11-6) en leidde halverwege nog met minimaal verschil (14-13).

In de tweede helft ging het tot 18-14 nog goed voor het team van bondscoach Hell Thomsen, de opvolgster van Henk Groener. Daarna gaven de Nederlandse vrouwen de wedstrijd langzaam uit handen. Kelly Dulfer kreeg bij 20-21 een rode kaart.

Trefzeker
Lois Abbingh en Nycke Groot scoorden allebei vijf keer voor Nederland, dat in Zweden aantrad zonder Lynn Knippenborg. De speelster van het Duitse Buxtehuder SV haakte op de dag van de wedstrijd af met een knieblessure.

Bij Duitsland, dat ontbrak op de Olympische Spelen, was Svenja Huber met zeven doelpunten het meest trefzeker.

Oranje speelt dinsdag in de tweede groepswedstrijd tegen Polen. Donderdag is Frankrijk, verliezend olympisch finalist, de derde tegenstander. De nederlaag heeft niet direct gevolgen voor Nederland. Drie van de vier landen plaatsen zich voor de volgende ronde op het EK.

Mokerslag
Het verlies kwam hard aan bij de Nederlandse vrouwen. "Ik weet niet hoe dit kon gebeuren'', zei Yvette Broch, die twee doelpunten maakte.

"We hebben niet hard genoeg gevochten, met name in de tweede helft. We waren goed voorbereid en van onderschatting van de tegenstander was bij ons geen sprake.''

De Duitse speelsters vierden na het eindsignaal al springend in een kring feest op het veld.

"De eerste wedstrijd op een toernooi is altijd erg belangrijk. In de eerste helft speelden we niet goed. De tweede helft deden we het veel beter'', constateerde speelster Anne Hubinger. (ANP)