Ranomi Kromowidjojo
Ranomi Kromowidjojo - © ANP

Alsnog brons voor estafetteploeg op WK kortebaan

7 december 2016
Maud van der Meer, Marrit Steenbergen, Maaike de Waard en Ranomi Kromowidjojo hebben dinsdag de eerste medaille namens Nederland gepakt bij de WK kortebaan in Windsor.

Het kwartet van Oranje eindigde in de finale van de 4x100 meter vrije slag aanvankelijk als vierde, maar schoof op naar het podium omdat Canada werd gediskwalificeerd.

De wereldtitel ging naar de Verenigde Staten, dat met Amanda Weir, Kelsi Worrell, Madison Kennedy en Mallory Comerford in de ploeg zegevierde in 3.28,82. Het Italië van Federica Pellegrini, de kersverse wereldkampioene op de 200 vrij, pakte het zilver in 3.30,28.

De 3.31,10 die Van der Meer, Steenbergen, De Waard en Kromowidjojo samen neerzetten, bleek uiteindelijk goed voor brons.

Jonge talenten
Twee jaar geleden pakte Oranje bij de WK in Doha het goud in een wereldrecord van 3.26,53. Destijds behoorden Inge Dekker en Femke Heemskerk nog tot de ploeg. Dekker besloot na de Spelen van Rio te stoppen, terwijl Heemskerk een lange rustpauze heeft ingelast.

Met de jonge talenten Steenbergen en De Waard erbij leken Van der Meer en 'Kromo' aanvankelijk naast de medailles te grijpen. De jury concludeerde echter dat de zwemsters uit Canada in de fout waren gegaan bij een overname, wat het gastland op diskwalificatie kwam te staan.

Kromowidjojo, die in Windsor haar wereldtitel op de 50 vrij verdedigt, zette met 51,36 een sterke splittijd neer. Alleen Worrell was nog sneller (51,04).

Zesde plaats mannenploeg
De Nederlandse mannenploeg eindigde in Canada op de zesde plaats. Nyls Korstanje, Ben Schwietert, Dion Dreesens en Kyle Stolk klokten samen een tijd van 3.09,87, net boven het Nederlands record uit 2008.

Rusland greep het goud in 3.05,90 voor Frankrijk (3.07,35). Australië en de Verenigde Staten deelden de derde plaats met 3.07,76.

Nederlands record Brzoskowski
Maarten Brzoskowski heeft zijn eerste finale op een mondiaal toernooi afgesloten op de zesde plaats. De 21-jarige Brabander kon niet meedoen om de medailles op de 400 meter vrije slag, maar hij scherpte wel zijn eigen Nederlands record aan.

Brzoskowski tikte als zesde aan in 3.39,91, iets sneller dan een jaar geleden bij de EK in Netanya (3.40,20). De titel ging naar de Koreaan Park Tae-hwan (3.34,59) voor de Rus Aleksandr Kranich (3.35,30) en de Hongaarse titelverdediger Péter Bernek (3.37,65). (FOX Sports/ANP)