Ranomi Kromowidjojo
Ranomi Kromowidjojo - © ANP

Gemengde estafetteploeg grijpt zilver

8 december 2016
De gemengde Nederlandse estafetteploeg heeft woensdag bij de WK kortebaan zilver gepakt op de 4x50 meter vrije slag.

Jesse Puts, Nyls Korstanje, Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard moesten alleen Rusland voor zich dulden. Het gemengde kwartet bezorgde Nederland de tweede medaille in het Canadese 25 meterbad, na het brons van de estafettezwemsters dinsdag op de 4x100 vrij.

Dankzij een sterk optreden van Kromowidjojo dook slotzwemster De Waard als eerste het water in voor de laatste 50 meter, maar zij werd gepasseerd door Rozalija Nasretdinova. De Russin bezorgde haar land het goud in een totaaltijd van 1.29,73, Nederland pakte zilver in een nationaal record van 1.29,82.

Leiding
Puts opende in 21,27, waardoor het kwartet van Oranje na de eerste twee baantjes aan kop lag. De zeventienjarige debutant Korstanje zakte terug naar de derde plek, maar 'Kromo' zorgde ervoor dat Nederland weer de leiding nam.

De Waard slaagde er echter niet in het af te maken. De twintigjarige zwemster bleef ternauwernood de Canadese Sandrine Mainville voor, die het gastland brons bezorgde in 1.29,83.

Kromowidjojo en De Waard pakten een dag eerder samen met Maud van der Meer en Marrit Steenbergen brons op de 4x100 vrij.

Het Nederlandse kwartet eindigde in de finale als vierde, maar schoof op naar het podium omdat Canada werd gediskwalificeerd. De vier zwemsters van het gastland volgden niet de startvolgorde die vooraf was doorgegeven, wat hen het brons kostte.

Iron Lady
De Hongaarse Katinka Hosszú pakte ondertussen haar tweede en derde wereldtitel in Canada. De drievoudig olympisch kampioene schreef in het 25 meterbad na de 400 meter wisselslag van dinsdag ook de 200 vlinder en 100 rug op haar naam.

De 27-jarige Hosszú is vooralsnog de grote blikvanger in Windsor. De Iron Lady heeft na twee dagen al drie gouden plakken en één zilveren (200 vrij) op zak.

De Hongaarse alleskunner zegevierde op de 200 vlinder in 2.02,15. Alleen de Amerikaanse Kelsi Worrell (2.02,89) kon enigszins in de buurt van de Hosszú blijven. Worrell had even daarvoor goud gepakt met de Amerikaanse estafetteploeg op de 4x50 wissel, in een nieuw wereldrecord: 1.43,27. (FOX Sports/ANP)