Maura Visser mikt raak
Maura Visser mikt raak - © ANP

Handbalsters kloppen eindelijk aartsrivaal Frankrijk

8 december 2016
De Nederlands handbalsters hebben donderdag op het EK in Zweden aartsrivaal Frankrijk verslagen met 18-17.

Oranje kwam terug van een achterstand van 12-7 na de eerste helft. Keepster Tess Wester en spelmakers Nycke Groot en Maura Visser waren de uitblinkers in de comeback.

De zege leverde het vrouwenteam van bondscoach Helle Thomsen belangrijke punten op voor de hoofdronde, die zaterdag begint. In dat volgende drieluik, dat moet leiden naar een plek in de halve finales, zijn Spanje, Servië en Zweden de tegenstanders. Nederland neemt evenals Frankrijk en Duitsland 2 punten mee uit de groepsfase.

Nederland begon tegen Frankrijk in de wetenschap dat het de laatste twee ontmoetingen verloor. Beide keren was dat op de Olympische Spelen in Rio, waar Frankrijk uiteindelijk zilver haalde en Oranje, toen nog onder leiding van bondscoach Henk Groener, tot de vierde plaats reikte.

Zoekende
De eerste helft werd een martelgang. Het lukte Nederland maar niet openingen te vinden in de dekking van het Franse team, waardoor doelpunten achterwege bleven. Slechts vijf keer scoorde Oranje, waarvan twee keer door Laura van der Heijden. Een kwartier lang wist de zoekende formatie van Thomsen niet te scoren, een zeldzaamheid in het handbal.

In de tweede helft veranderde alles. Groot leidde het herstel in met twee snelle doelpunten. Maura Visser volgde haar voorbeeld. De weer in genade aangenomen Haagse zorgde met een rake vrije worp voor de gelijkmaker (15-15). Kort daarna zette Estavana Polman haar ploeg op voorsprong: 16-15.

Wester vertolkte een heldenrol. De doelvrouw stopte in de cruciale slotfase de ene na de andere bal en Groot en Visser maakten het af. Visser maakte in totaal vijf doelpunten, Groot scoorde vier keer. (ANP)