Ranomi Kromowidjojo kijkt naar winnares Brittany Elmslie (rechts)
Ranomi Kromowidjojo kijkt naar winnares Brittany Elmslie (rechts) - © ANP

Zilver voor 'oma' Kromowidjojo op 100 meter vrij

9 december 2016
Ranomi Kromowidjojo heeft donderdag bij de WK kortebaan in Windsor zilver gepakt op de 100 meter vrije slag.

De 26-jarige Groningse tikte in het Canadese 25 meterbad als tweede aan in 51,92 seconden, vlak achter de Australische Brittany Elmslie (51,81).

Kromo veroverde al haar derde medaille in Canada, na het brons op de 4x100 vrij en het zilver met de gemengde estafetteploeg op de 4x50 vrij. Ze dook in de finale van de 100 vrij ruim onder de tijden die ze een dag eerder had gezwommen in de series en de halve finales, maar het bleek net niet genoeg voor goud.

Hard van start
De Nederlandse zwemster ging in baan twee hard van start en lag halverwege de race aan kop. Op het laatste stuk kwam Elmslie twee banen verder echter nog voorbij zetten. De Canadese favoriete Penny Oleksiak, de zestienjarige olympisch kampioene van Rio 2016 op het koninginnennummer, eindigde als derde in 52,01.

Kromowidjojo was dicht bij haar negende gouden medaille bij de WK kortebaan. In 2010 (Dubai) zegevierde de Groningse zowel op de 50 als de 100 vrij. Het kortste sprintnummer won ze twee jaar geleden ook bij de WK in Doha. Later deze week verdedigt de drievoudig olympisch kampioene in Windsor haar titel op de 50 vrij.

Elmslie volgde Femke Heemskerk op als wereldkampioene kortebaan op de 100 vrij. Heemskerk ontbreekt in Canada, omdat ze na de voor haar mislukte Olympische Spelen een lange rustpauze heeft genomen.

Omaatje
Met haar 26 jaar en schat aan ervaring is Kromowidjojo hét boegbeeld van de overwegend jeugdige Nederlandse equipe in Windsor. "Een leuke groep, waarin ik een beetje het omaatje ben'', concludeerde ze lachend tegenover het ANP. "Maar nee, ik voel me niet de mentor van deze groep. Ongetwijfeld zullen de jongeren wel kijken hoe ik dingen doe met mijn ervaring. Dat deed ik zelf vroeger ook bij iemand als Marleen Veldhuis. Je absorbeert alle informatie en probeert daarmee je eigen weg te vinden.'' (FOX Sports/ANP)