De Russische en de olympische vlag
De Russische en de olympische vlag - © FOXSports.NL

WADA: Meer dan duizend Russen betrokken bij dopingschandaal

9 december 2016
Meer dan duizend Russische atleten zijn betrokken geweest bij een dopingschandaal. Dat brengt Wereldantidopingagentschap WADA in een rapport naar buiten.

Deze omvangrijke groep heeft tussen 2011 en 2015 gebruikgemaakt van vanuit de staat geregisseerde manipulatie om positieve dopingtests te voorkomen. Dat gebeurde in ieder geval tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van 2012, de WK atletiek in 2013 en de Winterspelen van 2014.

Bij dat laatste evenement in Sotchi hadden vier Russische winnaars van gouden plakken fysiek onmogelijke zoutwaarden. Dat meldde Richard McLaren vrijdag in Londen bij de presentatie van het tweede deel van zijn onderzoek in opdracht van het WADA.

Geknoei met urinestalen
Het bedrog kwam voor in meer dan dertig sporten, waaronder ook voetbal. Van twaalf medaillewinnaars in Sotchi heeft de commissie het bewijs dat er geknoeid is met urinestalen.

Volgens McLaren was er sprake van een samenzwering tussen regeringsofficials, dopingjagers en sporters. Het stiekem omwisselen van positieve urinestalen voor negatieve, zoals dat in Sotchi gebeurde, werd gemeengoed in het laboratorium van Moskou bij atleten uit tal van sporten.

Als gevolg van het eerste deel van het rapport mocht een deel van de Russische sporters niet aan de Spelen in Rio deelnemen.

Reactie Rusland
Het Russische ministerie van Sport ontkent dat de staat meewerkte aan het manipuleren van dopingtests voor sporters om positieve gevallen te voorkomen. Wel liet de instantie vanuit Moskou weten het vrijdag gepresenteerde WADA-rapport uitvoerig te zullen bestuderen. Ook verklaarde het bereid te zijn tot vergaande samenwerking met antidopinginstanties.(FOX Sports/ANP)