Jesse Puts
Jesse Puts - © ANP

Gouden Puts in select gezelschap met wereldtitel

10 december 2016
Jesse Puts heeft vrijdag zijn naam definitief op de zwemkaart gezet. De 22-jarige Utrechter veroverde bij de WK kortebaan in Windsor het goud op de 50 meter vrije slag. Puts is pas de derde Nederlandse wereldkampioen bij de mannen.

Marcel Wouda was in 1998 de eerste. De huidige hoofdcoach van de Nederlandse zwemploeg veroverde bij de WK langebaan in Perth de wereldtitel op de 200 meter wisselslag. Maarten van der Weijden pakte in 2008 goud op de 25 kilometer bij de WK openwaterzwemmen in Sevilla.

Wouda en Van der Weijden kregen vrijdag gezelschap van Puts, die stuntte met goud op de 50 vrij in het 25 meterbad van Windsor.

Zelfs drievoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband lukte het nooit om een wereldtitel te pakken op een individueel nummer.

Verrassend
Wouda zei voorafgaand aan de WK kortebaan al hoge verwachtingen te hebben van Puts, maar toch werd ook de coach compleet verrast. "Dat Jesse hier iemand als Vladimir Morozov eraf zwemt, is ronduit verrassend. Dit had ik niet aan zien komen'', zei Wouda vanuit Windsor. "Een geweldige prestatie.''

Puts tikte in baan 7 als eerste aan in 21,10 seconden, net boven het Nederlands record dat hij onlangs in Hoofddorp op 21,05 zette. Het bleek bij de WK genoeg voor goud.

Langebaan
Opvallend genoeg traint Puts niet bij één van de twee grote Nederlandse zwemcentra, in Amsterdam en Eindhoven, maar in Nieuwegein bij Aquarijn.

De Utrechter maakt daar grote stappen als sprinter. Hij miste afgelopen zomer op drie honderdsten van een seconde de limiet voor de Olympische Spelen op de 50 vrij, maar zette die teleurstelling om in extra motivatie. Puts maakte de afgelopen maanden indruk met snelle tijden en beleefde vrijdagavond in Windsor zijn internationale doorbraak.

Met een wereldtitel op zak hoopt Puts komend jaar ook op de langebaan de strijd te kunnen aangaan met de wereldtop. "Hij heeft altijd al enorm goede skills gehad en ontwikkelt zich nu ook in het zwemmen, hij gaat steeds harder. De komende maanden moet blijken hoe hij dat gaat omzetten naar de langebaan, maar potentie heeft hij zeker. Dit goud is veelbelovend'', aldus Wouda. (FOX Sports/ANP)