Kiran Badloe
Kiran Badloe - © Pro Shots

Windsurfer Badloe oppermachtig Down Under

10 december 2016
Windsurfer Kiran Badloe heeft zaterdag de wereldbekerfinale in het Australische Melbourne gewonnen.

De tweede plaats in de afsluitende medalrace volstond om de eindzege in de regatta veilig te stellen. Badloe won de afgelopen dagen vier races en was daarmee dominant in de baai van Port Phillip.

Badloe treedt steeds meer in de voetsporen van zijn illustere landgenoot Dorian van Rijsselberghe. De surfer behaalde begin dit jaar al brons op de WK in Eilat.

Hij mocht echter niet meedoen aan de Olympische Spelen in Rio. Van Rijsselberghe nam daar de enige Nederlandse startplek in en vulde die met glanzend goud.

In de wereldbekerfinale in Melbourne eindigde Badloe na tien races op 23 punten netto. De Spanjaard Ivan Pastor Lafuente werd tweede met 42 punten, de Japanner Makoto Tomizawa derde met 43 punten.

Bouwmeester
Olympisch kampioene Marit Bouwmeester heeft zicht op de eindzege in de klasse laser radial. De Friezin, genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar, verstevigde na de races op zaterdag haar koppositie in het klassement.

Ze eindigde als vijfde, derde en eerste. Die vijfde plek in race zeven was haar slechtste van de regatta en is om die reden geschrapt. Bouwmeesters voorsprong op haar eerste belager, de Deense Anne-Marie Rindom, bedraagt twaalf punten. Zondag zijn de afsluitende twee races.

Nicholas Heiner handhaafde zich in de Finn-klasse op de vierde plaats. De zeiler uit Enkhuizen zeilde zaterdag naar de tweede en vierde plaats. Hij heeft de Australiër Jake Lilley, de Brit Edward Wright en de Amerikaans Caleb Paine nog boven zich. Heiner moet zondag ook nog in actie komen. (ANP)