Irene Schouten
Irene Schouten - © ANP

Schouten pakt zilver op massastart

10 december 2016
Irene Schouten heeft zaterdag bij de vierde wereldbeker schaatsen in Heerenveen zilver behaald op de massastart.

De Nederlands kampioene op dit onderdeel kwam in de zestiende en laatste ronde in de eindsprint op het rechte stuk net iets te kort.

De Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum zegevierde voor de tweede keer dit seizoen. De Italiaanse Francesca Lollobrigida eindigde met een minieme achterstand op Schouten op de derde plek.

Hoolwerf
Bij de mannen pakte Evert Hoolwerf in de eindsprint brons. De Amerikaan Joey Mantia kwam met een kleine voorsprong als eerste over de finish, gevolgd door de Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon. Voor Hoolwerf was het dit seizoen zijn tweede wereldbekermedaille op dit onderdeel. Hij veroverde vorig weekeinde zilver in Astana.

Teamsprint
De Nederlandse mannenploeg is zaterdag bij de vierde wereldbeker schaatsen in Heerenveen net buiten het podium geëindigd op de teamsprint.

Het drietal van Oranje, bestaande uit Ronald Mulder, Kai Verbij en Pim Schipper, zette in drie rondjes de vierde tijd neer: 1.20,79. De Amerikaanse ploeg eindigde als eerste (1.19,97), gevolgd door Canada (1.20,29) en Polen (1.20,58).

Bij de vrouwen kwamen op hetzelfde onderdeel slechts vijf landenploegen in actie. Japan behaalde de tweede zege op rij met een tijd van 1.27,55. Rusland pakte zilver (1.28,68) en Nederland eindigde als derde in 1.28,80.

De eerste wereldbekerrace dit seizoen op de teamsprint vorige maand in Japan leverde hetzelfde podium op. Voor Nederland verschenen zaterdag Bo van der Werff, Anice Das en Sanneke de Neeling in de baan.(FOX Sports/ANP)