Estavana Polman
Estavana Polman - © ANP

Handbalsters nipt langs gastland Zweden

10 december 2016
De Nederlandse handbalsters hebben zaterdag een goede stap gezet richting de halve finales bij het EK. In Göteborg versloeg Oranje gastland Zweden: 33-30.

Daarmee komt Oranje samen met Duitsland aan kop in groep 1, waarin de ploegen twee resultaten uit de eerste ronde meenamen. Beide teams hebben vier punten uit drie duels. De beste twee ploegen uit de groep kwalificeren zich voor de halve finales.

Bij rust leidde Nederland met 14-13. In de tweede helft liep het team van bondscoach Helle Thomsen langzaam weg bij de Zweedse vrouwen, mede dankzij sterk keeperswerk van Tess Wester. Nycke Groot was de topschutter aan de kant van Oranje met zeven treffers, Estavana Polman maakte er zes.

Servië
Maandag is Servië de volgende tegenstander, waarna woensdag de laatste groepswedstrijd volgt tegen Spanje. Het duurde even voordat de schutters van Oranje het doel vonden van het Zweedse team, dat twee jaar geleden onder Thomsen nog brons pakte op het EK.

De openingstreffer van Polman was de enige geslaagde van zes doelpogingen. Pas nadat Polman na zes minuten opnieuw raak schoot, begon het te lopen. Wester verrichtte de eerste van tal van reddingen en meteen zette Yvette Broch Nederland op voorsprong.

Sfeervol
In een goed gevuld en sfeervol Scandinavium nam Oranje na rust afstand. Thomsen had voor rust nog vijf keer een speelster met een tijdstraf naast zich, na de pauze verdween alleen Maura Visser nog met rood naar de kant omdat ze volgens de leiding bewust de Zweedse doelvrouw Johanna Budsen de bal in het gezicht had gegooid.

Het was een beslissing die fel werd betwist. Oranje raakte niet van de wijs en bouwde de voorsprong uit naar vier punten, uiteindelijk drie door een Zweedse treffer in de slotseconden. (FOX Sports/ANP)