Ranomi Kromowidjojo
Ranomi Kromowidjojo - © ANP

Kromowidjojo overtuigend finalist op 50 meter vrij

11 december 2016
Ranomi Kromowidjojo heeft zich zaterdag bij de WK kortebaan nadrukkelijk kandidaat gesteld voor prolongatie van haar wereldtitel op de 50 meter vrije slag.

De 26-jarige Groningse was in de halve finale met afstand de snelste, in 23,67 seconden. Alleen de Deense Jeanette Ottesen slaagde er ook in onder de 24 seconden te duiken (23,99).

Kromowidjojo verdedigt in het 25 meterbad van Windsor de wereldtitel die ze twee jaar geleden veroverde in Doha. De drievoudig olympisch kampioene deed het zaterdag tijdens de series nog rustig aan en klokte daarin met 24,11 de derde tijd. In de halve finale bewees 'Kromo' dat ze op de kortste afstand de grote favoriet voor het goud is.

Het boegbeeld van de Nederlandse ploeg pakte bij de WK in Canada al drie medailles: zilver op de 100 vrij, zilver met de gemengde estafetteploeg op de 4x50 vrij en brons met de estafettezwemsters op de 4x100 vrij. Kromowidjojo krijgt zondag in de finale van het sprintnummer, waarop ze met 23,24 de houdster van het wereldrecord is, niet alleen concurrentie van Ottesen, maar ook van Brittany Elmslie. De Australische versloeg de Groningse eerder deze week op de 100 vrij.

Kim Busch bleef steken in de halve finales van de 100 vlinder. De debuterende tiener kwam daarin niet verder dan de dertiende plek met 57,91. De strijd om het goud lijkt te gaan tussen de Amerikaanse Kelsi Worrell (55,80) en Katinka Hosszú (55,82). De Hongaarse veroverde eerder op de avond haar zesde wereldtitel in Windsor, op de 200 wissel. Hosszú moest even later op de 50 rug genoegen nemen met zilver, achter de Braziliaanse Etiene Medeiros die in 25,82 haar titel prolongeerde. (ANP)