Ranomi Kromowidjojo
Ranomi Kromowidjojo - © Pro Shots

Kromowidjojo prolongeert wereldtitel

12 december 2016
Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Windsor haar wereldtitel op de 50 meter vrije slag geprolongeerd.

De 26-jarige Groningse was net als twee jaar geleden in Doha de snelste op de sprint in het 25 meterbad. 'Kromo' tikte als eerste aan in 23,60 seconden.

De kopvrouw van de Nederlandse equipe in Canada bracht haar totale aantal medailles in Windsor op vijf. Eerder pakte Kromowidjojo individueel zilver op de 100 vrij, met de estafetteteams had ze succes op de 4x50 vrij (zilver met de gemengde ploeg én met de vrouwen) en op de 4x100 vrij (brons).

​Topfavoriet
Kromowidjojo maakte haar status als topfavoriete zondagavond volledig waar. In de halve finales had ze met 23,67 al veruit de beste tijd geklokt. De zwemster uit Sauwerd raffelde in de eindstrijd de twee baantjes nog iets sneller af. Kromowidjojo, die bij de WK kortebaan van 2010 ook al wereldkampioene werd op de 50 vrij, bleef wel ver verwijderd van haar eigen wereldrecord dat op 23,24 staat.

Op gepaste afstand eindigde de Italiaanse Silvia Di Pietro als tweede (23,90), het brons ging naar de Amerikaanse Madison Kennedy (23,93). De Deense Jeanette Ottesen, die werd gezien als voornaamste bedreiging voor Kromowidjojo, viel met 24,00 net naast het podium (vierde).

Tevreden

Ranomi Kromowidjojo was zeer te spreken over haar gouden race op de 50 meter vrije slag bij de WK kortebaan in Windsor. "Ik ging als favoriet erin, maar dan moet je het nog wel waarmaken. Gelukkig is dat gelukt. Het was een goede race en ik heb het goed afgemaakt", zei ze na de prolongatie van haar titel tegen de NOS. "Een tijd van 23,6 is goed voor nu. Ik ben erg tevreden."

Kromowidjojo vindt het ook mooi dat ze nog steeds heerst op de 50 meter vrij. "Ik pakte de titel ook in 2010 en 2014. Zes jaar geleden deed ik het voor het eerst en het lukt nog steeds. Dat is een leuk teken." (FOX Sports/ANP)