Tess Wester
Tess Wester - © ANP

Handbalsters overtuigend naar halve finale EK

14 december 2016
De Nederlandse handbalsters hebben zich tegen Spanje met hun vijfde zege op rij als groepswinnaar geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap in Zweden: 29-24.

Bij rust leidde Nederland met 15-13. De Spaanse ploeg bleek taai en dwong Oranje de volle zestig minuten tot het uiterste in het Scandinavium van Göteborg.

Maar met dank aan uitblinkers Nycke Groot, Estavana Polman en keepster Tess Wester sleepte de ploeg de buit binnen. Polman was topschutter met liefst tien treffers.

Geen Noorwegen
Tegenstander in de halve finale op vrijdag is in ieder geval niet het zwaar favoriete Noorwegen. De titelverdediger is winnaar van de andere groep en treft de nummer twee uit de groep van Nederland.

Nooit eerder bereikte de Nederlandse vrouwenploeg de laatste vier op een EK. De zevende plek in 2014 was tot nog toe het beste resultaat.

Sterk
Vorig jaar veroverde Oranje verrassend het zilver op het WK in Denemarken. Noorwegen was toen te sterk in de finale.

Het team van bondscoach Helle Thomsen opende sterk in de wedstrijd en hoewel Spanje de eerste twee doelpunten maakte, nam Oranje onder aanvoering van sterspeelster Groot snel het initiatief over. De ploeg wierp de ballen er goed in en leidde na twintig minuten met 12-7.

Wester onderstreepte haar topvorm met drie reddingen op een strafbal. In de tweede helft lukte het Oranje aanvankelijk niet de voorsprong uit te bouwen.

De Spaanse defensie stond ineens als een huis en na tien minuten leidde Spanje onverwacht met 19-18. Groot nam haar ploeg bij de hand en Polman volgde haar voorbeeld. Zij gaven de haperde aanvalsmachine op het juiste moment het vereiste elan. (FOX Sports/ANP)