De schaduw van IOC-voorzitter Thomas Bach valt over de olympische ringen
De schaduw van IOC-voorzitter Thomas Bach valt over de olympische ringen - © Pro Shots

'Woorden baas Rusada in New York Times verdraaid'

28 december 2016
Het Russische antidopingagentschap Rusada heeft het citaat in The New York Times, waarin zijn baas Anna Antseliovitsj toegeeft dat er sprake is geweest van een dopingprogramma, een paar uur na de onthulling alweer weersproken.

De Amerikaanse krant meldde dinsdag de bevestiging door Antseliovitsj en een andere hoge official dat er sprake is geweest van bedrog bij dopingcontroles in het land dat de Winterspelen van 2014 in Sotsji organiseerde.

"Het ging om een institutionele samenzwering'', aldus Antseliovitsj tegen The New York Times.

Ze zei geschokt te zijn door de onthullingen, maar hield vol dat de Russische regering niet betrokken is geweest bij het dopingsysteem.

Het Kremlin reageerde vervolgens het waarheidsgehalte van de citaten te zullen onderzoeken. Het Rusada kwam niet veel later met de melding dat de woorden van Antselovitsj verdraaid zijn.

Poetin
Hoofdonderzoeker Richard McLaren had in een rapport voor het wereldantidopingbureau WADA geschreven dat in Rusland jarenlang sprake is geweest van systematisch door de staat georganiseerd dopinggebruik.

Er waren bewijzen gevonden van fraude bij dopingcontroles tijdens de Winterspelen van Sotsji. De Russen ontkenden: "In Rusland is nooit sprake geweest van een door de staat georganiseerd dopingsysteem noch van ondersteuning, dat is onmogelijk'', zei president Vladimir Poetin.

Poetin richtte in juli wel een nieuwe antidopingcommissie op onder leiding van topofficial Vitali Smirnov. "Voor zo ver ik kan zien, als voormalig sportminister en hoofd van het Russisch olympisch comité, zijn er een heleboel fouten gemaakt'', reageerde Smirnov in The New York Times. "We moeten uitzoeken waarom jonge sporters hun heil zochten in doping.'' (FOX Sports/ANP)