Daniel Andre Tande
Daniel Andre Tande - © ANP

Noor Tande verrassende winnaar in Garmisch

1 januari 2017
De Noor Daniel-André Tande heeft zondag het traditionele nieuwjaarsspringen op de schans van Garmisch-Partenkirchen op zijn naam geschreven.

Hij boekte pas zijn eerste zege van dit seizoen, maar deed dat wel in de beroemdste wedstrijd van het jaar, die deel uitmaakt van de Vierschansentoernee.

Tandé noteerde sprongen van 138 en 142 meter en trotseerde niemand minder dan de Poolse tweevoudig olympisch kampioene Kamil Stoch, die als tweede eindigde met sprongen van 135,5 en 143 meter.

De Oostenrijker Stefan Kraft, winnaar van de eerste wedstrijd uit de Vierschansenstoernee in Oberstdorf, landde met sprongen van 137 en 140 meter op de derde plaats.

Verste afstand
Stoch stond na de eerste run nog vijfde, maar zijn tweede vlucht van de Duitse schans voerde hem naar 143 meter, de verste afstand van de dag. Hij leek op weg naar zijn eerste zege ooit in Garmisch, maar de jonge Noor Tandé troefde hem alsnog af met zijn tweede sprong.

Na twee wedstrijden heeft Stoch wel de leiding in het klassement genomen met 591,2 punten. De Pool won de 'Vierschansen' nog nooit. Kraft, de winnaar van 2015, staat tweede met 590,4 punten. Tandé is derde in de tussenstand met 584,6 punten.

De tournee gaat woensdag verder in Innsbruck. (ANP)