Sjinkie Knegt
Sjinkie Knegt - © ANP

Europese titel shorttrackers op aflossing

15 januari 2017
De Nederlandse shorttrackers zijn de Europese kampioenschappen zondag geëindigd met een gouden medaille op het onderdeel aflossing.

Sjinkie Knegt passeerde in het laatste deel van de race zijn Russische opponent. Het brons ging naar Italië.

Hongarije, de grootste concurrent van de Oranje-rijders, was na een val vroeg in de race al snel kansloos voor de medailles en moest met de vierde plaats genoegen nemen.

Naast Knegt kwamen Dylan Hoogerwerf, Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat voor het Nederlandse team uit. 

Brons Knegt
Knegt eindigde eerder op de dag als derde in de superfinale, ondanks twee fikse tegenslagen. 

De Nederlander werd onderuit geschaatst door landgenoot Dylan Hoogerwerf. Knegt haakte echter weer aan en wist in het klassement nog te stijgen van de vierde naar de derde plek.

Diskwalificatie
Daarvoor werd hij in de finale van de 1000 meter gediskwalificeerd. De Nederlander passeerde in de laatste ronde de latere Europees kampioen Semen Elistratov, maar deed dat op onreglementaire wijze. 

Knegt zakte door zijn straf in de tussenstand van de tweede naar de vierde plaats, maar maakte dat positieverlies in de superfinale dus deels goed. 

Eindwinnaar Elistratov eindigde op 86 punten. De Hongaar Shaolin Sandor Liu werd tweede met 71 punten, Knegt kwam in de eindstand uit op 54 punten.

De Vries
Rianne de Vries eindigde in het klassement bij de vrouwen als vierde. De Nederlandse, die zaterdag verrassend de 500 meter op haar naam schreef, eindigde zondag in de superfinale op de laatste plaats, pakte wel wat bonuspunten, maar verspeelde haar derde plaats in de tussenstand.

Het goud ging naar de Italiaanse Arianna Fontana. De Russische vrouwen Sofia Prosvirnova en Ekaterina Konstantinova eindigden respectievelijk als tweede en derde. (FOX Sports/ANP)