Caleb Ewan
Caleb Ewan - © Pro Shots

'Thuiswinnaar' Ewan klopt Van Poppel in massasprint

17 januari 2017
Caleb Ewan heeft dinsdag de eerste etappe van de Tour Down Under gewonnen.

De 22-jarige sprinter van Orica-Scott was in de rit van startplaats Unley naar Lyndoch de Nederlander Danny van Poppel van Team Sky en de Ier Sam Bennett van Bora-Hansgrohe te snel af in de massasprint. Ewan is ook de eerste leider in de etappekoers, met vier seconden voorsprong op Van Poppel.

De ouverture van de eerste rittenkoers uit de UCI World Tour werd dinsdag met een ronde ingekort. Wegens temperaturen van rond de 40 graden hoefden de renners maar 118 in plaats van 145 kilometer te fietsen.

Ewan was zondag ook al de winnaar van de People's Choice Classic, een criterium in Adelaide dat traditiegetrouw voorafgaat aan de Tour Down Under. De Australiër versloeg toen eveneens Bennett in de sprint.

Perfect getimed
"Het was inderdaad verstikkend heet en een goede beslissing van de organisatie de koers in te korten'', zei Ewan, die vorig jaar ook al de openingsrit won. "Het was dezelfde finish als vorig jaar, dus ik voelde zeker de druk om het weer te doen. Des te meer opgelucht dat het is gelukt."

De Belgische renner Laurens de Vreese ging al na drie kilometer op avontuur in de eerste etappe. Zijn solovlucht zou stand houden tot 20 kilometer voor het einde.

Jan Bakelants en Adam Hansen probeerden het daarna, maar zij werden op vijf kilometer voor de finish ingerekend door het peloton. In de massasprint maakte Ewan het af met een perfect getimede versnelling. (ANP)