Rafael Nadal
Rafael Nadal - © ANP

Australian Open – Nadal klopt Dimitrov en zorgt voor 'Klassieker'

27 januari 2017
Rafael Nadal gaat zondag met Roger Federer strijden om de titel op de Australian Open. De Spanjaard was vrijdag in een schitterend gevecht in vijf sets te sterk voor Grigor Dimitrov: 6-3, 5-7, 7-6, 6-7, 6-4.

Nadal begon een beetje nerveus aan de tweede halve finale in de Rod Laver Arena. In de openingsgame werkte de kampioen van 2009 twee breakpunten weg, waarna hij zelf drie games later toesloeg en de set pakte: 6-3.

Het leek erop dat Nadal snel zou uitlopen naar een comfortabele voorsprong. Hij kwam wederom een break voor, maar zakte vervolgens iets in. Dimitrov ging twee keer door de service van de Spanjaard en pakte verrassend de tweede set: 7-5.

Man in vorm
Dimitrov was vooraf de man in vorm. De Bulgaar maakte dit jaar al indruk met een toernooizege in Brisbane en klopte daar Milos Raonic in de finale.

De derde en vierde set gingen allebei naar een tiebreak. Nadal won overtuigend de eerste, Dimitrov was de betere in de tweede, waardoor de wedstrijd kreeg wat die verdiende: een beslissende set.

Beiden waren in de vijfde set ontzettend aan elkaar gewaagd. De achtste en negende game bleken beslissend. Op 4-3 kreeg Dimitrov twee breakkansen. Dat was voor Nadal hét moment om zijn beste tennis te laten zien.

De Spanjaard speelde vier fantastische punten, brak een game later Dimitrov en sloeg na bijna vijf uur tennis op zijn derde matchpoint toe: 6-4.

Klassieker
Zondag staat er een prachtige finale op het menu in Melbourne. In de eindstrijd wacht Roger Federer, die donderdag al de finale bereikte. De Klassieker in het tennis is daardoor een feit.

De rivalen stonden in totaal al 34 keer tegenover elkaar, waarvan Nadal 23 keer won. De Spanjaard heeft op Grand Slams een nog positiever trackrecord, van de elf wedstrijden won Federer er slechts twee.

In Melbourne stonden de legendes drie keer tegenover elkaar: drie keer zegevierde Nadal. (FOX Sports)