Damien Howson
Damien Howson - © ANP

Howson neemt leiderstrui over van Danny van Poppel in Australië

2 februari 2017
Danny van Poppel heeft zoals verwacht maar één dag kunnen genieten van de gele leiderstrui in de Herald Sun Tour.

De Nederlander uit de Sky-ploeg, woensdag winnaar van de proloog in de Australische etappekoers, moest de koppositie donderdag in de bergetappe van Wangaratta naar Falls Creek afstaan aan Damien Howson. De 24-jarige renner van Orica-Scott kwam na een rit van bijna 175 kilometer solo over de streep.

Eerste overwinning
Howson boekte zijn eerste overwinning als profwielrenner. De Australiër, normaal gesproken knecht van Esteban Chaves en Simon Gerrans bij Orica-Scott, sprong tijdens de lange slotklim naar Falls Creek samen met de Fransman Kenny Elissonde weg uit het peloton.

Ze achterhaalden de laatste avonturiers uit de oorspronkelijke kopgroep, waarna Howson er op 3 kilometer van de streep zelf vandoor ging. “Meestal werk ik voor het succes van anderen, het is leuk om nu zelf eens te winnen”, zei de Australiër.

Beste Nederlander
Ruim een halve minuut achter Howson kwam zijn landgenoot Jai Hindley als tweede boven, gevolgd door Elissonde. De Britse Tourwinnaar Chris Froome kwam op 1.11 van Howson als zesde over de streep. Martijn Tusveld was de beste Nederlander op de 28e plaats, ruim 5.30 minuut achter de winnaar. De onttroonde leider Van Poppel moest ruim een half uur toegeven.

In het algemeen klassement heeft Howson 38 seconden voorsprong op Hindley en 53 tellen op Elissonde, titelverdediger Froome staat vijfde op 1.12. (FOX Sports)