Ryan (links) vs Brady
Ryan (links) vs Brady - © ANP

Acht feiten die je moet weten over de Super Bowl

4 februari 2017
Het zal even wennen zijn voor Donald Trump. De kersverse president van de Verenigde Staten moet deze dagen de voorpagina's delen met de Super Bowl.

New England Patriots en Atlanta Falcons nemen het zondagnacht in Houston tegen elkaar op in de seizoensfinale van de NFL. Met deze acht feiten kom jij goed beslagen ten ijs op een van de vele Super Bowl-feestjes.

Finales
De Patriots reizen voor de negende keer af naar de Super Bowl, waarmee ze sinds dit jaar het record alleen in handen hebben. Het team uit Massachusetts veroverde de titel in 2001/2002, 2003/2004, 2004/2005 en 2014/2015. De Falcons verloren hun enige finale in 1998/1999 van Denver Broncos.

Reguliere seizoen
De kampioenen van de American Football Conference en de National Football Conference sloten het reguliere seizoen af als winnaars van hun divisies. De Patriots schreven voor het achtste jaar op rij de AFC East op hun naam. De beste ploeg van de jaargang verloor maar twee van de zestien wedstrijden. De Falcons (11-5) kenden een dip halverwege het seizoen, maar pakten de titel in de NFC South door de laatste vier duels op rij te winnen.

Play-offs
De twee teams kenden vooralsnog weinig problemen in het naseizoen. New England gaf in de divisional play-offs Houston Texans een pak slaag (34-16), waarna Pittsburgh Steelers over de knie ging in de AFC Championship-wedstrijd (36-17). Atlanta was achtereenvolgens te sterk voor Seattle Seahawks (36-20) en Green Bay Packers (44-21).

Quarterbacks
De blikvangers bij de finalisten zijn quarterbacks Tom Brady en Matt Ryan. De 39-jarige Brady, door menigeen gezien als de beste spelverdeler ooit, was verantwoordelijk voor de vier eerdere titels van de Patriots. Tom Terrific gaat dit jaar op voor zijn zevende finale, waarmee hij het record voor quarterbacks in handen heeft. Ryan staat voor het eerst in de Super Bowl. Matty Ice won wel drie keer de NFC South met de Falcons sinds zijn debuut in 2008.

Coaches
De 64-jarige Bill Belichick staat sinds 2000 aan het roer van de Patriots en is samen met Brady verantwoordelijk voor alle successen van de ploeg dit millennium. Met zijn zevende deelname als hoofdcoach staat hij bovenaan de recordlijst. Naast zijn vier titels met New England mocht hij ook nog twee keer juichen als assistent bij New York Giants. Dan Quinn heeft sinds 2015 het heft in handen in Atlanta. Hij won twee jaar eerder als defensive coordinator van de Seahawks de Vince Lombardi Trophy en verloor de finale van 2014/2015.

Halftime show
Ook niet-sportliefhebbers gaan zitten voor de Super Bowl, waar tijdens de halftime show traditioneel de allergrootste artiesten op het podium staan. Komende zondag weet Lady Gaga de schijnwerpers op zich gericht tijdens de rust. De zangeres nam voorafgaande aan de laatste Super Bowl nog het volkslied voor haar rekening. Dit jaar zal country-ster Luke Bryan The Star-Spangled Banner zingen.

Reclames
De Super Bowl is samen met de finale van de Champions League het grootste jaarlijkse eendaagse sportevenement ter wereld en het best bekeken programma in de Verenigde Staten. Het zal niemand verbazen dat de beroemde Super Bowl-commercials rondom de wedstrijd prijzig zijn. Geïnteresseerde bedrijven moeten een slordige 4,6 miljoen euro overmaken voor een spotje van dertig seconden.

Vince Lombardi Trophy
De trofee die de winnaar van de Super Bowl in ontvangst mag nemen is vernoemd naar oud-speler, coach en bestuurder Vince Lombardi. De in 1970 overleden icoon is een van de meest succesvolle coaches ooit in de NFL. De voormalige oefenmeester van de legendarische Green Bay Packers van de jaren zestig veroverde in zijn loopbaan zes NFL-kampioenschappen en Super Bowls I en II. (FOX Sports)