Ireen Wüst
Ireen Wüst - © ANP

Vrouwenploeg prolongeert WK-goud

10 februari 2017
Het Nederlandse vrouwenteam heeft vrijdag in Gangneung de wereldtitel op de ploegachtervolging geprolongeerd.

De schaatsformatie van bondscoach Geert Kuiper zegevierde op de Olympic Oval in een prima tijd (2.55,85). Het drietal van Oranje bestond uit Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra.

Japan eindigde als tweede (2.56,49) na een spannende race tegen de titelverdediger. Zuid-Korea pakte voor eigen publiek brons, met een tijd van 3.02,95.

Voor Nederland was het de vijfde wereldtitel op dit onderdeel, dat sinds 2005 op het programma staat van de WK afstanden. Opvallend is dat Wüst steeds voor het kampioensteam uitkwam. Het eerste WK-goud won Oranje in 2008 in Nagano. Wüst was destijds in het gezelschap van Renate Groenewold en Paulien van Deutekom.

Succesvolste schaatsster aller tijden
Door haar tweede gouden medaille in Gangneung, na haar machtsgreep vrijdag op de 1500 meter, is Wüst nu de succesvolste schaatsster aller tijden bij de WK afstanden.

De dertigjarige Brabantse staat nu op twaalf keer goud, twaalf keer zilver en een keer brons. Wüst veroverde bij Sotsji 2014, met Leenstra, Jorien ter Mors en Lotte van Beek (kwartfinale) als ploeggenoten, tevens olympisch goud op de ploegachtervolging.

Een nieuwe wereldtitel stond niet bij voorbaat vast voor de Nederlandse vrouwenploeg. Alleen bij de eerste wereldbeker in China in november reden Wüst, De Jong en Leenstra samen, met een overwinning als resultaat. Daarna moest Kuiper zijn opstelling een paar keer wijzigingen.

Japan kon mede daardoor de derde en vierde wereldbeker winnen, maar in Zuid-Korea bleek Oranje met het favoriete drietal toch weer het snelste. De winnende tijd van 2.55,85 was slechts een fractie boven het wereldrecord uit 2009 van Canada (2.55,79). (ANP)