Kjeld Nuis
Kjeld Nuis - © Pro Shots

Kjeld Nuis pakt WK-goud, brons voor Kai Verbij

11 februari 2017
Kjeld Nuis mag zich eindelijk wereldkampioen noemen. De 27-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo reed zaterdag bij de WK afstanden in Zuid-Korea de beste tijd op de 1000 meter. Hij zegevierde in 1.08,26.

Nederlands kampioen Kai Verbij, tegenstander van Nuis in de tiende rit, pakte brons met een tijd van 1.08,78. Het zilver was voor de Canadees Vincent De Haitre (1.08,54).

Ronald Mulder, die op deze afstand debuteerde op de WK, blies zichzelf met een zeer snelle start op. De Nederlandse kampioen op de sprintvierkamp belandde met een tijd van 1.09,94 op de achttiende plek. Op de 500 meter moest hij vrijdag genoegen nemen met de vijfde plaats.

Titelhouder Pavel Koelizjnikov uit Rusland ontbrak in Gangneung. Hij worstelt met fysieke en mentale problemen.

Vaak net mis
Voor Nuis leek ruim zeven jaar geleden, bij zijn internationale debuut, al een mooie toekomst weggelegd. Een hoofdprijs liet echter relatief lang op zich wachten. Op de beslissende momenten ging het vaak net mis bij de stoere Zuid-Hollander, die overloopt van ambitie.

Zowel in 2010 als in 2014 wist hij zich niet te plaatsen voor de Winterspelen. Ook greep hij steeds mis bij de wereldtitelstrijd. Zijn erelijst telde tot Gangneung drie keer WK-zilver en twee keer WK-brons.

Brons Ter Mors
Jorien ter Mors reed zaterdag bij de WK afstanden in Zuid-Korea de derde tijd op de 1000 meter (1.14,66).

Het goud was niet geheel onverwacht voor Heather Bergsma-Richardson. De Amerikaanse vrouw van de Friese stayer Jorrit Bergsma zegevierde in een prima tijd: 1.13,94.

Het zilver ging naar de Japanse Nao Kodaira (1.14,43). De Aziatische rijdster won vrijdag al goud op de 500 meter. (ANP)