Oranje tijdens de WBC van 2013, met links bondscoach Hensley Meulens
Oranje tijdens de WBC van 2013, met links bondscoach Hensley Meulens - © ANP

Sterrenensemble Oranje wil weer stunten op WBC

7 maart 2017
Nederland staat er de laatste jaren goed op in het internationale honkbal na een WK-titel in 2011 en de halve finales van de World Baseball Classic in 2013. Dit jaar wil de sterrenploeg van bondscoach Hensley Meulens daar een vervolg aan geven.

En een sterrenploeg is het. Met Xander Bogaerts, Didi Gregorius, Andrelton Simmons, Jonathan Schoop en Jurickson Profar heeft het Koninkrijksteam, zoals Oranje officieel aangemerkt staat, een binnenveld om de vingers bij af te likken.

Vooral Bogaerts van Boston Red Sox wordt alom geroemd. 'Is hij de beste korte stop ter wereld?' wordt hardop gevraagd.

Zo veel sterren in het binnenveld zorgt ook voor een luxeprobleem voor Meulens. Bogaerts, Gregorius, Simmons en Profar zijn van nature allemaal korte stops. Een puzzel die Bam Bam Meulens – zelf ooit speler van New York Yankees – heeft opgelost. Simmons staat op de belangrijkste positie in het binnenveld en de rest past zich aan.

Het was de vedette Bogaerts zelf die voorstelde om te verhuizen. Meulens: "Xander belde mij en zei: 'Ik weet dat ik geen korte stop kan spelen in een team met Simmons, dus je kunt mij op het derde honk zetten.'"

Japan
Wladimir Balentien is ook van de partij. De krachtpatser is een ster in het land van de rijzende zon: Japan. Coco sloeg in 2013 liefst zestig homeruns voor Tokyo Yakult Swallows. Een record waarmee hij levende legende Sadaharu Oh van zijn troon stootte.

Ook werpers Rick van den Hurk en Jaïr Jurrjens spelen in de Japanse competitie. Zij kunnen wel eens de sleutel tot het succes van Oranje zijn, aangezien het zwakke punt zich bevindt op het vlak van pitching.

Het Koninkrijksteam, dat bestaat uit Nederland aangevuld met spelers uit Curaçao en Aruba, heeft overigens ook spelers uit de vaderlandse competitie in de gelederen. Zo spelen midvelder Randolph Oduber en werper Diegomar Markwell voor Neptunus in Rotterdam.

Tegenstand
De wedstrijden in poule A worden gespeeld in het Gocheok Sky Dome in Zuid-Korea, de tegenstanders zijn het thuisland, Israël en Taiwan. De eerste en tevens de sterkste opponent van Nederland is Zuid-Korea. Al kende het gastland maandag een valse start met een 1-2 nederlaag tegen Israël. 

Honkbal is in Zuid-Korea samen met voetbal de grootste sport en wordt serieus aangepakt. Zo is de Sky Dome in Seoul gebouwd voor honkbalploeg Nexen Heroes met een capaciteit van liefst 17.000 toeschouwers. Daarnaast heeft Korea diverse MLB-spelers in de gelederen en speelde Van den Hurk twee seizoenen voor Samsung Lions uit Daegu.

De kans is groot dat Korea tegen Oranje extra gemotiveerd is. De zure nasmaak van de WBC van 2013 moet namelijk weggespoeld worden. In dat jaar strandden de Koreanen in de groepsfase, uitgerekend door toedoen van Nederland en Taiwan. (FOX Sports)

De World Baseball Classic LIVE op FOX Sports:
Zuid-Korea - Nederland, dinsdag om 10.30 uur LIVE op FOX Sports 2
Taiwan - Nederland, woensdag om 10.30 uur LIVE op FOX Sports 2
Nederland - Israël, in de nacht van woensdag op donderdag om 04.00 uur LIVE op FOX Sports 2