Lamine Diack
Lamine Diack - © ANP

'Bewijs omkoping bij toewijzing Olympische Spelen Rio'

3 maart 2017
De Franse justitie heeft concreet bewijs dat Rio de Janeiro mede door omkoping de Olympische Spelen heeft binnengehaald. Dat schrijft de Franse krant Le Monde vrijdag.

Een rijke Braziliaanse zakenman betaalde drie dagen voor de stemming 1,5 miljoen dollar aan de zoon van toenmalig IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack.

Rio de Janeiro werd op 2 oktober 2009 als eerste Zuid-Amerikaanse stad verkozen als gastheer van de Olympische Spelen. Drie dagen eerder had het bedrijf Pamodzi Consulting, opgericht door Papa Massata Diack, de betaling gekregen van Matlock Capital Group.

Dat bedrijf is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden en is in verband gebracht met Arthur Cesar de Menezeres Soares Filho, een zakenman die nauwe banden had met de voormalige gouverneur van de staat Rio de Janeiro die nu terechtstaat voor corruptie. Soares verdiende met diverse bouwopdrachten aan de Spelen.

Papa Massata Diack
Papa Massata Diack ontving volgens Le Monde rond dezelfde periode ook nog eens 500.000 dollar van Matlock Capital Group. Dat bedrag werd naar een Russische bankrekening overgemaakt. Papa Massata Diack was consultant bij de IAAF, maar door de atletiekbond werd hij vorig jaar voor het leven geschorst wegens corruptie.

Ook zijn vader Lamine Diack is niet meer welkom bij de IAAF. Hij zit in Frankrijk vast wegens witwassen en corruptie.

De Franse justitie begon eind 2015 een onderzoek naar omkoping rond de toewijzing van de Spelen van 2016. (ANP)