Bondscoach Hensley Meulens
Bondscoach Hensley Meulens - © ANP

Flitsende start Oranje in World Baseball Classic

7 maart 2017
De Nederlandse honkballers hebben hun eerste wedstrijd op de World Baseball Classic omgezet in een klinkende zege.

De ploeg van bondscoach Hensley Meulens versloeg gastland Zuid-Korea dinsdag in Seoul met 5-0, mede dankzij homeruns van Jurickson Profar en Randolph Oduber.

De start van Oranje was veelbelovend. Na een honkslag van Andrelton Simmons ramde Profar de bal direct over het hek, goed voor een homerun en twee punten. In de tweede inning liet Oduber na een klap van Simmons het derde punt aantekenen en zelf sloeg de buitenvelder de bal in de zesde inning over de hekken, met Dashenko Ricardo op de honken.

De Nederlandse pitchers, met Van den Hurk als starter vier innings op de heuvel, kwamen amper in de problemen. Met dank ook aan het sterke opererende veld achter hen, dat een paar prachtige dubbelspelen liet zien.

Tweede ronde lonkt
Oranje kan zich woensdag al verzekeren van een plek in de tweede ronde van het prestigieuze toernooi, dat dient als het WK, als het ook Taiwan verslaat.

Zuid-Korea verloor maandag met 2-1 van Israël, dat amper 24 uur later ook Taiwan klopte (15-7). De nummers één en twee van de groep gaan naar de tweede ronde in Tokio. De finaleronde van de WBC is in Los Angeles.

Oranje bereikte vier jaar geleden verrassend de halve finales. Daarin moest de ploeg van Meulens buigen voor de Dominicaanse Republiek, dat vervolgens de titel pakte.

Hoge ambities
Meulens heeft de lat hoog gelegd voor de vierde editie van de WBC. Met minder dan de titel neemt de bondscoach, die in de Major League als slagcoach werkt bij San Francisco Giants, geen genoegen. De 49-jarige Antilliaan beschikt dan ook over een ijzersterke selectie, naar eigen zeggen de beste ooit.

Met Xander Bogaerts, Simmons, Jonathan Schoop, Profar en Didi Gregorius telt het zogeheten koninkrijksteam vijf spelers die voor grote clubs uit de MLB spelen.

Aangevuld met onder anderen Wladimir Balentien en pitcher Rick van den Hurk, die vanuit de Verenigde Staten naar de eveneens sterke Japanse competitie zijn gegaan, denkt Meulens voor het goud te kunnen gaan. (FOX Sports/ANP)