Samenvatting Nederland - Israël

Oranje buigt voor Israël op WBC

9 maart 2017
De Nederlandse honkballers hebben donderdag hun eerste nederlaag moeten incasseren op de World Baseball Classic.

De ploeg van bondscoach Hensley Meulens moest met 4-2 buigen voor debutant Israël, dat daarmee de eerste plaats in groep A pakte. Beide landen hadden eerder gewonnen van Zuid-Korea en Taiwan en waren daardoor al zeker van een plek in de tweede ronde in Tokio.

Tijdens de laatste wedstrijd van de eerste ronde in Seoul stond alleen de groepswinst én een vette premie op het spel. Oranje beleefde een beroerde eerste inning. De startende werper Rob Cordemans, 42 jaar en bezig aan zijn vierde World Baseball Classic, kreeg een paar flinke klappen om de oren en moest drie punten van Israël toestaan. Die achterstand wist het koninkrijksteam niet meer weg te werken.

Cordemans verdween na die dramatische start gelijk van de heuvel. In aanvallend opzicht kwam de veelgeroemde slagploeg van Oranje amper los. Alleen Jurickson Profar wist drie 'hits' te noteren. Mede dankzij een tweehonkslag van Profar kon Randolph Oduber in de derde inning het eerste Nederlandse punt aantekenen. Pas in de achtste inning liepen de honken weer eens vol. Meer dan een punt van Sharlon Schoop, na een klap van broer Jonathan, leverde dat echter niet op. In de laatste inning maakte de Israëlische pitcher Josh Zeid het karwei vakkundig af.

Oranje gaat als nummer twee van groep A naar Tokio, waar het naast Israël de nummers één en twee uit groep B treft. De ploeg van Meulens opent de tweede ronde zondag tegen de runner-up uit poule B. (FOX Sports/ANP)