Simon Yates
Simon Yates - © ANP

Simon Yates soleert naar ritzege in Parijs-Nice

10 maart 2017
Simon Yates heeft vrijdag de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De rit, met enkele beklimmingen, ging van Aubagne naar Fayence over een afstand van 192 kilometer.

De Britse wielrenner, die rijdt voor Orica-Scott, reed in de tweede beklimming van de Col de Bourigaille weg uit de kopgroep en bleef in het lastige klimmetje naar de finish in Fayence voorop. De leiding bleef in handen van de Fransman Julian Alaphilippe.

Yates kreeg de ruimte om aan te vallen, aangezien hij op meer dan twee minuten van de geletruidrager stond. "Ik had wel een plannetje, maar veel hing af van hoe de situatie in koers was en hoe mijn benen voelden", vertelde de 24-jarige Brit, die afgelopen najaar een rit in de Vuelta won.

'Kans gegrepen'
"Ik kreeg de kans en heb die met beide handen aangegrepen. Het is mijn eerste zege van het seizoen, hopelijk is dit het begin van een mooi jaar."

Henao, een van de favorieten voor de eindzege, gebruikte de slotklim om zijn concurrenten pijn te doen. De Sky-kopman finishte 17 seconden na Yates, de Australiër Richie Porte werd negen tellen later derde.

Alaphilippe bereikte als vierde de streep op 29 seconden. In het algemeen klassement heeft de Fransman van Quick-Step 36 seconden voorsprong op zijn landgenoot Tony Gallopin.

Henao klom naar de derde plaats. Hij moet 46 seconden goed maken. Zaterdag volgt wellicht een nieuwe aanval, wanneer de finish bovenop de Col de la Couillole ligt. Parijs-Nice eindigt zondag.

Sam Oomen
Beste Nederlander was vrijdag Sam Oomen. De pas 21-jarige Tilburger in dienst van Team Sunweb finishte als vijftiende op ruim een minuut van Yates. (ANP)