Andrelton Simmons
Andrelton Simmons - © ANP

Nederland treft eeuwige rivaal Cuba op WBC

10 maart 2017
Nederland treft in de tweede ronde van de World Baseball Classic, net als vier jaar geleden, Cuba. De ploeg eindigde vrijdag als tweede in groep B dankzij een nipte overwinning op Australië (4-3).

Naast Cuba komt Oranje ook Japan en Israël tegen. De wedstrijden worden gespeeld in de Tokyo Dome.

Rivaliteit
Nederland en Cuba hebben een rijke onderlinge historie. Zo ging de finale van het WK in Panama tussen de twee grootmachten. Nederland won die zinderende wedstrijd met 2-1 en werd wereldkampioen.

In 2000 verloor Cuba in Sydney voor het eerst op een Olympische Spelen door toedoen van Oranje. Onder leiding van Robert Eenhoorn verraste Nederland door met 4-2 te winnen. Het was uiteindelijk niet genoeg. Nederland plaatste zich niet voor de halve finales en Cuba ging er met het zilver vandoor.

Tijdens de WBC van 2013 kwamen de twee elkaar ook in Japan tegen. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens zorgde voor de uitschakeling van Cuba door met 7-6 te winnen. Eerder in de groepsfase was Oranje met 6-2 te sterk.

Israël en Japan
Naast Cuba zijn Israël en Japan de tegenstanders. In de eerste ronde eindigde debutant Israël boven Nederland, nadat de Israëliërs de laatste groepswedstrijd met 4-2 wonnen.

Japan, tweevoudig kampioen, is ook een bekende voor Nederland. In 2013 wonnen de Japanners twee onderlinge duels en eindigden zij derde. Een plekje hoger dan Nederland. 

Programma
Zondag is gastland Japan de eerste tegenstander in Tokyo. Een dag later gaan de mannen opnieuw de strijd aan met Israël. Oranje treft woensdag Cuba.

De nummers één en twee van de groep gaan naar de finaleronde in Los Angeles. In het stadion van Los Angeles Dodgers worden de halve finales en de eindstrijd gespeeld. (FOX Sports/ANP)

Nederland - Japan is zondag vanaf 11.00 uur LIVE te zien op FOX Sports 2.
Nederland - Israël is maandag vanaf 11.00 uur LIVE te zien op FOX Sports 2.
Nederland - Cuba is woensdagochtend vanaf 04.00 uur LIVE te zien op FOX Sports 2.