Wladimir Balentien (rechts)
Wladimir Balentien (rechts) - © ANP

Oranje zeker van halve finales World Baseball Classic

15 maart 2017
Nederland is op de World Baseball Classic doorgedrongen tot de laatste vier, die eind maart in Los Angeles de prijzen gaan verdelen.

De ploeg van bondscoach Hensley Meulens boekte woensdag in de Tokyo Dome een imponerende zege op Cuba, mede dankzij liefst vier homeruns. Na zeven innings was de wedstrijd al voorbij: 14-1.

Japan
Door de 8-3 zege van Japan op Israël later op de dag is Oranje zeker van een plaats bij de laatste vier. Ook groepswinnaar Japan plaatste zich voor de halve finales. 

Vier jaar geleden bereikte het koninkrijksteam voor het eerst de halve finales op het WBC, waarin de Dominicaanse Republiek te sterk was.

Oranje was de tweede ronde van het mondiale toptoernooi zondag begonnen met een nederlaag tegen Japan, in een marathonpartij die liefst elf innings duurde (6-8). Oranje revancheerde zich een dag later door Israël in acht innings te verslaan (12-2).

Balentien
Na een dagje rust schoot Oranje woensdag uit de startblokken. Wladimir Balentien ramde de bal al in de eerste inning over het hek, met twee man op de honken. Na een klap van Andrelton Simmons kon Kalian Sams, die als linksvelder mocht beginnen, het vierde punt binnenlopen in de tweede inning. Welke pitcher de Cubaanse bondscoach ook op de heuvel zette, niemand kreeg vat op de slagploeg van Oranje.

Balentien sloeg in de derde inning opnieuw een homerun, gevolgd door Yurendell de Caster. Die laatste nam Shawn Zarraga mee over de thuisplaat (7-0). Een inning later kwamen daar nog vijf punten bij. Ondertussen stond Diegomar Markwell, de startende werper bij Oranje, soeverein te gooien op de heuvel.

Rust
De dominantie was zo groot, dat Meulens met een gerust hart enkele van zijn sterren rust kon geven. Daardoor kregen Dwayne Kemp, Sharlon Schoop en Stijn van der Meer een kans om in actie te komen, zodat nu alle veldspelers speeltijd hebben gehad in deze WBC.

Sams knalde de bal in de zevende inning met een ferme tik ook nog een keer het veld uit. Bij 14-1 was de ongelijke strijd beslecht en begon het wachten op de wedstrijd tussen Israël en Japan.

Jansen
Kenley Jansen komt Oranje in Los Angeles versterken. De pitcher van LA Dodgers sloeg de eerste twee rondes van de WBC over, maar heeft toestemming om voor de laatste duels in zijn eigen stad aan te sluiten. (FOX Sports/ANP)