Roger Federer
Roger Federer - © ANP

Federer wil opnieuw floreren in Florida

24 maart 2017
Kan Roger Federer zijn briljante vorm een vervolg geven op het masterstoernooi van Miami? Die vraag staat centraal tijdens het toernooi in Florida, waar de winnaar van Indian Wells een lastige opdracht te wachten staat.

"Ik weet hoe moeilijk het is om titels te winnen in zowel Indian Wells als Miami", zei Federer kort na zijn zege van afgelopen week. Moeilijk, maar niet onmogelijk, zo zal Federer ook zelf weten. Hij voltooide deze dubbel in 2005 en 2006, middenin zijn succesvolste periode als tennisser.

In de afgelopen twintig jaar slaagden alleen Novak Djokovic (liefst viermaal) en André Agassi (een keer) erin om op beide Amerikaanse hardcourt-toernooien te floreren. Djokovic was zelfs de laatste drie jaar heer en meester op beide podia.

Blessures
Dat zal The Djoker dit jaar niet lukken. Niet alleen werd hij op Indian Wells al in de achtste finales uitgeschakeld, ook heeft de Serviër wegens een elleboogblessure afgezegd voor Miami.

Dat geldt ook voor een andere gigant, Andy Murray. Hij kampt eveneens met klachten aan zijn elleboog. Wie kunnen een nieuwe triomf van Federer dan voorkomen? Rafael Nadal en Milos Raonic bijvoorbeeld. Of de als eerste geplaatste Stan Wawrinka, die op Indian Wells in de finale zijn meerdere moest erkennen in zijn Zwitserse landgenoot.

Nederlanders
De Nederlandse inbreng in Miami komt, zoals zo vaak, van Robin Haase en Kiki Bertens. Laatsgenoemde start vrijdag in de tweede ronde tegen Risa Ozaki. De Japanse qualifier kende in de eerste ronde weinig moeite met Louisa Chiric: 6-3, 5-7, 1-6. 

Haase zette donderdag een stap in de goede richting, door in de eerste ronde af te rekenen met Mikael Ymer. Bij de volgende halte wacht Juan Martín del Potro. Wanneer Haase óók die partij overleeft is de kans groot dat hij Federer treft. Het Zwitserse fenomeen moet dan alleen nog 'even' zien af te rekenen met Frances Tiafoe.

Federer (35) en Tiafoe (19) schelen maar liefst zestien jaar en kijken met plezier terug naar 1988. In dat jaar werd de Amerikaanse tiener geboren, terwijl Federer op de Rado Open zijn debuut maakte als proftennisser. (FOX Sports)

Het toernooi van Miami is live te zien op FOX Sports.