Alejandro Valverde (R) en Jose Rojas (L)
Alejandro Valverde (R) en Jose Rojas (L) - © ANP

Valverde leider Catalonië na tijdstraf Rojas

21 maart 2017
Alejandro Valverde is na dinsdag de leider in de Ronde van Catalonië. De Spanjaard won met Movistar de ploegentijdrit en was twee seconden rapper dan BMC: 48.55 om 48.57.

Valverde, kopman van zijn team, leek de leiderstrui eerst aan José Joaquin Rojas te moeten laten. Maar de 31-jarige land- en ploeggenoot van Valverde kreeg na afloop van de race een tijdstraf van drie minuten omdat hij tijdens de 41,3 kilometer lange etappe, van Pla de l'Estany naar Banyoles, meerdere keren renners van zijn team zou hebben geholpen door ze af en toe een duw in de rug te geven en ze vooruit te helpen.

Team Sky werd derde (0.46) en de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo zette de zesde tijd neer op 1.48 van Movistar. Team Roompot-Nederlandse Loterij eindigde als twintigste.

Valverde nam de leiderstrui over van de Italiaanse renner Davide Cimolai (FDJ), die maandag de eerste rit gewonnen.

Movistar maakte ten opzichte van BMC vooral in het eerste heuvelachtige gedeelte het verschil. Het Spaanse team was bij het meetpunt negen seconden rapper dan de ploeg van de Amerikaan Tejay van Garderen, die mikt op een goed klassement in Catalonië. BMC maakte in het tweede deel, dat een stuk vlakker was, veel goed. Het was echter net niet genoeg.

De Ronde van Catalonië gaat woensdag verder met een 181 kilometer lange bergrit van Mataró naar La Molina. (ANP)