Yves Lampaert
Yves Lampaert - © ANP

Lampaert schrijft Dwars door Vlaanderen op zijn naam

22 maart 2017
Yves Lampaert heeft woensdag Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Belgische renner van Quick-Step ontsnapte enkele kilometers voor de finish uit een kopgroep van vier en kwam solo aan.

Philippe Gilbert, land- en ploeggenoot van de nummer één, won de sprint van de achtervolgende drie. De Kazach Alexei Loetsjenko volgde als derde, voor de Australiër Luke Durbridge. Lampaert was op iets meer dan 7 kilometer bij zijn medevluchters ontsnapt.

Groenewegen
Dylan Groenewegen was de beste Nederlander met de vijfde plaats, Dylan van Baarle werd achtste. De wedstrijd ging over ruim 203 kilometer, met aankomst in Waregem. De koers behoorde voor het eerst tot de cyclus van de WorldTour.

Aanvankelijk knapte Lampaert in de kopgroep het meeste werk op, om zijn kopman Gilbert in een goede uitgangspositie te brengen. Een poging om weg te komen van Gilbert mislukte echter op ongeveer 10 kilometer voor de 'meet'. Vervolgens sloeg Lampaert zijn slag.

Puzzelstukjes
“Alle puzzelstukjes vielen aan het slot in elkaar”, sprak de winnaar naderhand tegen Sporza. “Ik had veel gegeven en had op een gegeven moment moeite om aan te haken. Ik wist dat de anderen echter ook aan het einde van hun krachten waren. Daarom kon mijn poging slagen.”

De rit begon met een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. (ANP)