Pittsburgh Penguins-speler Sidney Crosby houdt de Stanley Cup van 2016 omhoog
Pittsburgh Penguins-speler Sidney Crosby houdt de Stanley Cup van 2016 omhoog - © Pro Shots

'NHL-clubeigenaren krijgen compensatie voor afstaan spelers'

29 maart 2017
De internationale ijshockeybond IIHF is bereid de reis- en verzekeringskosten te betalen voor spelers uit de Amerikaanse profcompetitie NHL die volgend jaar deelnemen aan de Winterspelen van Pyeongchang in Zuid-Korea.

Dat hebben vertegenwoordigers van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) woensdag bevestigd.

De bijdrage kan oplopen tot omgerekend ruim 18 miljoen euro en is bedoeld om clubeigenaren in de Verenigde Staten enigszins tegemoet te komen. Zij verliezen geld door de Spelen, omdat de competitie dan stilligt.

De vraag is of de financiële tegemoetkoming voldoende is om NHL-sterren over te halen, vooral ook omdat de clubs het niet zien zitten hun duurbetaalde vedetten af te staan. De IIHF en de National Hockey League zijn daarover aan het onderhandelen.

Een aantal topspelers heeft al verklaard hoe dan ook uit te komen op de Winterspelen, terwijl bandenproducent Bridgestone, als sponsor zowel actief op de Spelen als in de NHL, ook probeert de deal rond te krijgen.

"We weten dat de spelers graag naar Pyeongchang komen en dat de fans de beste ijshockeyers willen zien'', zei IOC-woordvoerder Mark Adams. "De Spelen geven ijshockey wereldwijd het grootste bereik.'' (ANP)