Keniaan Kimutai schrijft marathon Rotterdam op zijn naam
Keniaan Kimutai schrijft marathon Rotterdam op zijn naam - © ANP

Keniaan Kimutai schrijft marathon Rotterdam op zijn naam

9 april 2017
Marius Kimutai heeft zondag de 37e editie van de marathon van Rotterdam gewonnen. De Keniaan liep in zijn elfde marathon onder een stralende voorjaarszon de 42,195 kilometer in 2.06.04.

Die tijd lag wel ruim boven het parcoursrecord van 2.04.27 uit 2009. Hij liep in de slotkilometers weg bij zijn uit medekoplopers en kwam solo aan op de Coolsingel.

Kimutai eindigde in oktober vorig jaar als derde in de marathon van Amsterdam in 2.05.47. Hij liep in de Maasstad vrijwel de gehele race keurig mee in het tempo van de gangmakers, die waren vertrokken op een schema van 2.05. De tussentijden wezen al snel op een eindtijd van 2.06.

Versnelling
Hij versnelde samen met zijn landgenoten Laban Korir en Lawrence Cherono na ongeveer 35 kilometer, het beruchte kantelpunt in de marathon. Het trio nam snel afstand van de overgebleven atleten uit de voorste groep. Kimutai plaats op enkele kilometers van de finish een beslissende demarrage.

Hij poogde nog onder zijn persoonlijk record van Amsterdam te lopen, maar dat lukte niet. Mogelijk dat de warmte een rol speelde. De temperaturen liepen tegen het einde van de race op naar de 18 graden.

Cherono arriveerde als tweede in 2.06.21, Korir werd derde in 2.06.25.

Nageeye negende
De Nederlander Abdi Nageeye werd knap negende. Hij mag zich nu de snelste Nederlander ooit in de marathon van Rotterdam noemen. De 28-jarige atleet van Somalische afkomst liep de 42,195 kilometer door de Maasstad in 2.09.34 officieus en dook daarmee ruim onder de 2.10.04 die Marti ten Kate in 1989 neerzette.

Voor Nageeye was het ook een persoonlijk record in zijn zesde marathon. Zijn oude toptijd stond op 2.10.24. In Nederland staan alleen Kamiel Maase en Gerard Nijboer nog boven hem op de nationale ranglijst aller tijden.

Meskerem Assefa won de wedstrijd bij de vrouwen. De atlete uit Ethiopië zette 2.24.18 op de klok. (FOX Sports/ANP)