Stefano Pirazzi
Stefano Pirazzi - © ANP

Twee renners positief getest aan vooravond Giro

4 mei 2017
Twee Italiaanse renners die vrijdag aan de start van de Ronde van Italië wilden verschijnen, hebben positief getest bij een dopingcontrole. De UCI bevestigde donderdagavond de eerdere berichtgeving in Italiaanse media.

De kopmannen van Bardiani, Stefano Pirazzi (30) en sprinter Nicola Ruffoni (26), zouden bij een out-of-competition-controle zijn betrapt op het gebruik van hormonen.

Pirazzi werd vorig jaar achttiende in de Giro. In 2013 won hij de bergtrui in deze ronde, een jaar later pakte de klimmer een etappezege. Ruffoni deed de afgelopen drie jaar mee aan de Giro, maar haalde iedere keer de eindstreep niet.

De UCI controleerde Ruffoni op 25 april. Een dag later was Pirazzi aan de beurt. De positieve test werden enkele uren na de ploegenpresentatie bekendgemaakt. Het duo is voorlopig geschorst.

Contra-expertise
Het bestrafte duo, dat nog mag vragen om een contra-expertise, hangt ontslag boven het hoofd. Ook de ploeg wordt uitgesloten voor een periode van 15 tot 45 dagen, wat volgens de anti-dopingregels van de UCI gebeurt als binnen één team twee renners binnen twaalf maanden worden betrapt. (FOX Sports/ANP)