Silvan Dillier
Silvan Dillier - © ANP

Dillier schrijft zesde etappe Giro op zijn naam

11 mei 2017
De Zwitser Silvan Dillier van BMC heeft donderdag de zesde etappe van de Ronde van Italië gewonnen.

De eerste rit op het vasteland ging van Reggio Calabria naar Terme Luigine. In de laatste 25 kilometer lagen drie klimmetjes, de laatste was meteen ook de finish. Dillier hield in een sprint zijn medevluchters, de Belg Jasper Stuyven en de Oostenrijker Lukas Pöstlberger, achter zich.

Het peloton finishte een kleine 40 seconden achter de vluchters. Wilco Kelderman sprintte daarin naar de zevende plaats, Bauke Mollema werd negende.

Het drietal maakte deel uit van een kopgroep van vijf die vrijwel de hele dag voorop reed en op 30 kilometer voor de streep nog ruim 4 minuten voorsprong had. De Deen Mads Pedersen, ploeggenoot van Stuyven bij Trek, moest als eerste lossen. In de slotfase kon de Italiaan Simone Andreetta het tempo niet meer volgen. Dillier trok de sprint op gang, kreeg Stuyven in zijn wiel, maar de Belg slaagde er niet in nog te passeren. Al scheelde het weinig.

Verbaasd
De 26-jarige Zwitser was oprecht verbaasd dat hij Stuyven op de lastige aankomst in Terme Luigiane had kunnen verslaan. "Ik weet niet hoe ik het gedaan heb. Hij is een uitmuntend sprinter. Maar bij een finish bovenop een heuvel heb ik kracht en kan ik een groot verzet ronddraaien. Ik probeerde gewoon in mezelf te geloven en extra kracht te vinden om het af te maken", reageerde Dillier meteen na zijn overwinning.

Het was de grootste zege uit de loopbaan van BMC-renner, die tweemaal tijdritkampioen van zijn land werd. Dit jaar was hij eenmaal dicht bij een overwinning maar werd hij in Dwars door West-Vlaanderen afgetroefd door de Nederlander Jos van Emden. "Ik jaag al een paar jaar op zo'n grote zege. Het wilde maar niet lukken, soms werd ik er wanhopig van. En dan lukt het hier, in de Giro. Het is ongelooflijk."

De Luxemburger Bob Jungels blijft leider in het klassement. De Brit Geraint Thomas volgt op zes seconden. Diens landgenoot Adam Yates is derde op tien tellen. Vrijwel alle klassementsrenners volgen in dezelfde tijd. Vrijdag is er een vlakke rit over 224 kilometer van Castrovillari naar Alberobello. (ANP)