Tom Dumoulin
Tom Dumoulin - © FOXSports.NL

Sanitaire stop kost Dumoulin veel tijd

23 mei 2017
Tom Dumoulin heeft zijn leidende positie in de Ronde van Italië dinsdag ternauwernood behouden.

De Nederlandse wielrenner van Team Sunweb kreeg in de zestiende etappe, een zware Alpenrit, last van zijn maag en zette op ongeveer 35 kilometer van de finish zijn fiets aan de kant voor een sanitaire stop. Dumoulin moest daarna in de achtervolging en hield net voldoende tijd over om ook woensdag weer de roze leiderstrui aan te mogen doen.

Team Sunweb meldde kort na de sanitaire stop van Dumoulin dat hij tijdens de rit last had gekregen van zijn maag. "Het was niet mogelijk om door te gaan, dat was geen optie", legde Dumoulin na de finish uit. Die problemen ontstonden tijdens de race. Bij de start van de zestiende etappe had Dumoulin dinsdag nog geen klachten.  

De ritzege ging naar de Italiaan Vincenzo Nibali, die net iets sneller was dan de Spanjaard Mikel Landa. De Colombiaan Nairo Quintana, tweede in het klassement, kwam op korte achterstand als nummer drie over de finish.

Dumoulin verloor meer dan twee minuten en heeft nog 31 seconden voorsprong op Quintana over. "Ik ben nu vooral teleurgesteld, erg teleurgesteld. Het was vechten, vechten en nog eens vechten, en dan de conclusies trekken na de finish. Ik ben veel van mijn voorsprong kwijt."

Mollema en Kruijswijk
Bauke Mollema was dinsdag de beste Nederlander in de bergen. De kopman van Trek-Segafredo werd zevende op 1.35 van Nibali.

Steven Kruijswijk reed lange tijd vooraan, maar viel uiteindelijk terug en bleef buiten de top tien. In de rit over 222 kilometer moesten de renners eerst over de Mortirolo, waarna vervolgens de legendarische Stelvio twee keer moest worden beklommen. (FOX Sports/ANP)