Tom Dumoulin
Tom Dumoulin - © ANP

Dumoulin verliest roze trui aan Quintana

26 mei 2017
Tom Dumoulin is zijn roze trui kwijt in de Giro d’Italia. De Nederlander verloor meer dan een minuut op Nairo Quintana, de nieuwe leider in het klassement.

De verschillen in het klassement zijn klein. Dumoulin heeft nu een achterstand van 38 seconden op de Colombiaan. De Italiaan Vincenzo Nibali is de nummer drie op 43 seconden. De Fransman Thibaut Pinot staat vierde, ook nog binnen de minuut.

De ritzege in de negentiende etappe ging naar de Spaanse wielrenner Mikel Landa van Team Sky. Bauke Mollema werd zeventiende, net achter Quintana

Het was een race met finish bergop in Piancavallo. Landa was voor het klassement niet meer in beeld, maar is wel de leider in het bergklassement.

Aanval
Het was een hectische etappe waarin Dumoulin al vroeg zwaar werd getest. Quintana en Nibali kozen met hulp van een aantal ploeggenoten en van Pinot de aanval. Dat gebeurde op een moment dat de rozetruidrager even onachtzaam was en achterin de groep reed.

Het hardnekkige gerucht dat Dumoulin stond te plassen op het moment dat door de concurrenten werd gedemarreerd, werd later weersproken door Luke Roberts, de eerste ploegleider van Sunweb.

Dumoulin kreeg in zijn jacht steun van ploeggenoten van Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) en Adam Yates (Orica-Scott), die ook niet alert waren geweest. Op de tweede col van de dag kwamen de twee groepen weer samen.

Slotklim
Op de slotklim had Dumoulin nog even steun van zijn Duitse ploeggenoot Simon Geschke. Maar zo'n 8 kilometer onder de top ging het toch echt te hard voor de Limburger, die de concurrentie langzaam zag verdwijnen. In zijn eigen tempo rijdend probeerde hij de schade zo veel mogelijk te beperken, maar het roze raakte hij kwijt.

Zaterdag volgt nog één bergrit met tussen Pordenone en Asiago twee zware cols. Zondag is de afsluitende tijdrit.

'Beginnersfout'
"Ik had van het begin af aan slechte benen en ik maakte een beginnersfout door in de afdaling te ver van achteren te zitten'', zei de kopman van Sunweb tegen Eurosport.

"Vervolgens kwam er een breuk in het peloton. Ik moest al tot het uiterste gaan met mijn slechte benen om terug te keren. Dat was onnodig.''

"Ik heb geprobeerd om mijn verlies te beperken. Ik had het geluk dat mijn team sterk was en me enkele keren heeft gered. Anders had ik nog meer tijd verloren. Voor zaterdag hoop ik op betere benen.'' (FOX Sports/ANP)