Jakob Fuglsang
Jakob Fuglsang - © ANP

Fuglsang wint etappe, Porte pakt leiderstrui

9 juni 2017
Jakob Fuglsang heeft vrijdag de zesde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen.

In de eerste echte bergetappe in de voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk, van Parc des Oiseaux naar La Motte-Servolex over 147,5 kilometer, won de Deen van Astana het sprintje van Richie Porte en Chris Froome. Porte nam wel de gele leiderstrui over van de Belg Thomas De Gendt.

Nederlanders Stef Clement en Sam Oomen donderden uit de top tien. Clement, voorafgaand aan de etappe nog de nummer vier van het algemeen klassement, kelderde naar de achttiende stek. Hij heeft een achterstand van 4.40 minuut op Porte.

Oomen, eerste negende en nu zestiende, heeft 22 seconden minder aan zijn broek. Hij verloor wel zijn witte trui, de prijs voor beste jongere, aan Emanuel Buchmann.

Aan de voet van de belangrijkste klim van de dag, de Mont du Chat, hadden vrijdag zes koplopers een voorsprong van ruim 7 minuten. De Belgen Oliver Naesen en Serge Pauwels zaten mee. Pauwels (48ste met 3.38 achterstand op De Gendt) was op dat moment de virtuele leider. De Mont du Chat, van de buitencategorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,3 procent, was echter een flinke maat te groot.

Nog twee bergetappes
In de Dauphiné volgen nog twee bergetappes. Zaterdag wordt in de zevende etappe een gedeelte van de Alpe d'Huez beklommen. Vanuit Aoste wordt 168 kilometer gekoerst via de Col de Sarenne (buitencategorie) naar de beroemde berg. (FOX Sports/ANP)